Műanyag palackok újratöltésére létesített üzemet Pannonhalma

Újratölthető műanyag palackok töltésére létesített üzemet az Oonly Tisztán Víz Kft. Pannonhalmán; 1,5 milliárd forintos beruházással olyan palackozóüzemet alakítottak ki, ahol az úgynevezett refPET cserepalackokat átlagosan 25 alkalommal töltik újra ásványízzel – közölte a vállalat az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az újratöltési ciklus végét követően az újrahasznosítás nyomán ismételten refPET palackok készülnek az alapanyagból. Ezzel a megoldással egy palack életciklusa hosszabb, mint az egyszer használatos PET-palackoké.

 

Illusztráció – Palackok visszaváltására szolgáló automata (Fotó: MTI/ Hegedüs Róbert)

 

Egyetlen cserepalack a 25 újratöltési ciklus alatt 37,5 liter víz elfogyasztását biztosítja, amivel több mint 80 százalékkal kevesebb műanyagot használnak fel a teljes életciklus alatt, mint egy egyszer használatos PET-palack esetében.

Az Oonly újratölthető 1,5 literes kiszerelésű ásványvíz-palackozó üzemének éves gyártókapacitása több mint 50 millió darab. A cserepalackokat visszaváltás után a gyárba szállítják, ahol magas hőfokon, csíramentesítő eljárásnak alávetve megtisztítják, majd újratöltik ásványvízzel. Az Oonly ásványvíz különlegessége, hogy a magyarországi ásványvíz márkák között magas, literenként 33 milligrammos metakovasavval és 54,5 milligrammos természetes magnéziumtartalommal rendelkezik – írták.

A közlemény idézi Polony Istvánt, az Oonly ügyvezető igazgatóját, aki rámutatott, hogy Magyarországon a háztartások ásványvízfogyasztásának csaknem száz százaléka egyszer használatos PET-palackokkal történik. Kutatásaik ugyanakkor megerősítették, hogy jelentős fogyasztói igény van olyan jövőtudatos megoldásokra, amelyek tekintettel vannak a környezetre.

Beruházásuk célja, hogy Európa más országaihoz hasonlóan Magyarországon is teret nyerjen a környezettudatos ásványvízfogyasztás – hangsúlyozta.

Bajnóczki Csongor, a Denkstatt vezető fenntarthatósági tanácsadója szerint Magyarországon az egy év alatt elfogyasztott 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint fele műanyag palackos, így nagy potenciál rejlik a fenntartható megoldást kínáló újratölthető palackokban.

Az Oonly Tisztán Víz Kft.-t Polony István alapította 2019-ben. A vállalkozás első cserepalackos ásványvíz termékei 2021-ben pilot jelleggel kerültek be a kifli.hu online kiskereskedelmi áruház kínálatába. Az első palackokban szintén hazai, de még nem saját forrású ásványvíz került. Az Oonly Tisztán Víz Kft. árbevétele 2022-ben 15 millió forint volt. Adózott eredménye ugyanebben az évben 2,8 millió forintot ért el a nyilvános céginformációs adatok szerint. A cég jelenleg 13 embert foglalkoztat.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció (Fotó: MTI)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek