Jól alakul a munkanélküliség Csehországban

Júniusban 3,1 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban a májusi 3,2 százalékról – közölte a cseh munkaügyi hivatal kedden Prágában.

A munkaügyi hivatalok június végén 231 309 állást kereső személyt tartottak nyilván, 4159-cel kevesebbet, mint május végén.

A munkaadók 319 ezer szabad munkahelyet kínáltak, amely 18 ezerrel kevesebb, mint május végén.

A munkaügyi hivatal emlékeztetett: 2021 júniusában a munkanélküliség 3,7 százalékos volt Csehországban.

Továbbra is nagy a munkaerő iránti kereslet az építőiparban, a mezőgazdaságban, a feldolgozó iparban, élelmiszeriparban, valamint a szezonális jellegű területeken, az idegenforgalomban, vendéglátásban és más szolgáltatásoknál – mutatott rá Viktor Najmon, a cseh munkaügyi hivatal vezérigazgatója sajtótájékoztatón.

A hozzáférhető információk szerint június végéig mintegy 84 600 ukrajnai menekült talált munkát Csehországban, mintegy 75 százalékuk nő. Az ukránok többsége továbbra is a rövidebb időtávú, ideiglenes munkaszerződéseket részesíti előnyben.

A prágai belügyminisztérium kimutatása szerint eddig több mint 390 ezer ukrajnai menekült kért és kapott védelmet Csehországban. Közülük mintegy 300 ezren továbbra is az országban tartózkodnak, a többiek vagy visszatértek Ukrajnába vagy Nyugatra távoztak.

Forrás: tasr, ma7.sk

Fotó: Dunajszky Éva

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek