Napi motiváló – Legyél “önző”: cselekedj jót!

Egyes vélemények szerint egy jótett mit sem ér, ha a jótevőnek a jó cselekedetéből bármiféle haszna is származik. Ha kíváncsi vagy rá, hogy valóban megállja-e a helyét ez a teória, olvass tovább!

A nagy cégek általában marketingeszközként tekintenek a segítségnyújtásra. Magánszemélyek sokszor a környezetük elismerését akarják kivívni azzal, hogy adakoznak. És vannak olyanok, akik „csendben” nyújtanak segítő kezet.

Azonban még a legönzetlenebb jótettekben is benne van a „haszonszerzés” vágya: amikor az ember jót cselekszik, jó érzéssel tölti el a tudat, hogy segíthet, így a jótettével gyakorlatilag a saját lelkivilágát „cirógatja”.

Bármelyik kategóriába is tartozol, nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen. Teljesen mindegy ugyanis, hogy fűződik-e érdeked ahhoz, hogy jót tegyél valakivel, vagy sem. A lényeg, hogy ebben a mai rohanó, érzéketlen világban képes legyél örömet okozni embertársaidnak. Ha nem engedheted meg magadnak, hogy nagyobb volumenű jótetteket vigyél véghez, akkor is sokat tehetsz másokért: egy idős ember átkísérése a zebrán, egy mosoly az órák óta vonalkódokat leolvasó fáradt pénztárosnak, egy őszinte köszönöm a kórházi nővérnek, gondoskodás egy gazdátlan állatról  – ezek mind jelentéktelen cselekedeteknek tűnhetnek, ám az ilyen apró jótettek  azok, amelyek képesek megváltoztatni a világot.

Elesett? Emeld fel! Fáradt? Kínáld hellyel! Éhes? Etesd meg! Szomorú? Öleld át! Reményvesztett? Vigasztald meg!

És mi van akkor, ha megelégedéssel tölt el téged az, ha segítesz másokon? Annál jobb! Így még egy pozitív dologgal több történik a világban. Legyél “önző”, és cselekedj jót!


Hasonló cikkek