Navalnij – Instagramon posztolt az ellenzéki politikus

Kómába esése óta először osztott meg üzenetet kedden az Instagramon Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus.

    “Sziasztok, Navalnij vagyok. Hiányoztok. Még mindig szinte semmire sem vagyok képes, de tegnap már egész nap önállóan lélegeztem. Teljesen önállóan. Semmilyen külső segítséggel, még egy egyszerű szelep sem volt a torkomban. Nagyon tetszett. Csodálatos, sokak által alulértékelt folyamat ez. Ajánlom” – írta 1,7 millió követőjének a politikus, üzenetéhez egy fotót mellékelve, amely a kórházi ágyon ábrázolja, szájmaszkot viselő családja körében.
Navalnij szóvivője, Kira Jarmus a Twitteren közölte, hogy a politikus haza akar térni.
“Furcsa számomra, hogy valaki másként gondolja. Még egyszer mindenkinek megerősítem: sohasem mérlegeltünk más lehetőséget” – írta Jarmus.

Erre a lehetőségre reagálva Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy minden orosz állampolgár szabadon utazhat el Oroszországból, és térhet oda vissza.
“Ha az Oroszországi Föderáció egyik állampolgára javít egészségi állapotán, akkor annak természetesen mindenki örülni fog” – mondta.
“Egy emberéletről van szó, amelyet az omszki orvosok mentettek meg. Ha valamilyen negatív egészségügyi következményen javítanak majd a német orvosok, annak csak örülni fogunk” – tette hozzá.
Peszkov szerint a Kreml nem kíséri figyelemmel Navalnij egészségi állapotának változását.

A szóvivő úgy vélekedett, nincs szükség arra, hogy a politikust az elnök vagy az államfői apparátus valamelyik képviselője fogadja hazatérése esetén. Mint mondta, Oroszország továbbra is nyitott az együttműködésre a Navalnijjal történtek tisztázásában. Ehhez az szükséges, hogy megkapja a “beteg” biológiai mintáit.
Értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy ha Franciaország, Svédország és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői élhettek ezzel a lehetőséggel, akkor orosz kollégáik miért nem tehetik meg. Emlékeztetett rá, hogy az orosz orvosok felajánlották a berlini klinikának a Navalnijtól vett minták cseréjét.
“Egyelőre nem vonunk le elhamarkodott következtetéseket arról a hatásról, amelyet ez az ügy egy sor európai országgal ápolt kapcsolatainkra gyakorolt, adott esetben konstatáljuk saját részünkről, hogy mélyen nem értjük a történteket, és megerősítjük szándékunkat annak tisztázására, hogy mi történt” – nyilatkozott az elnöki szóvivő.

Ugyancsak megerősítette Moszkva együttműködési szándékát Heiko Maas német külügyminiszternek telefonon Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője, aki ki nem mondottan a két ország viszonyának a Navalnij-ügy miatti elmérgesedése miatt elhalasztotta kedden esedékes berlini látogatását. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a megbeszélés középpontjában az orosz-német kapcsolatok perspektíváinak, valamint a kétoldalú és a nemzetközi együttműködés alakításának kérdései álltak, az incidenssel összefüggésben.
Lavrov óvott a helyzet további politizálásától. Az orosz diplomáciai tárca tájékoztatójában rámutatott: a Navalnij-ügynek az OPCW általi kivizsgálása nem akadályozhatja Oroszország és Németország kapcsolattartását a rendes jogsegély-csatornákon keresztül.

 A Navalnijt kezelő berlini Charité kórház hétfőn közölte, hogy a politikus állapota javul, és nincs már szüksége lélegeztetőgépre.
Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök egyik legismertebb bírálója, augusztus 20-án rosszul lett és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A politikus a szeptember 13-i helyi választásokra készülő ellenzéki jelöltekkel találkozott, és a helyi tisztségviselők korrupciós ügyeiről forgatott videókat.
A repülőgép egészségügyi kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, ahol Navalnijt helyi és Moszkvából a helyszínre küldött szakemberek vették kezelésbe, majd augusztus 22-én a hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították tovább. Követői azt állították, hogy a politikust megmérgezték, amit az orosz szakemberek többször visszautasítottak.
A 44 éves Navalnij szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői azt állapították meg, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett Novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg. Ezt egy francia és egy svéd laboratóriumi vizsgálat is megerősítette.
Moszkva a maga részéről kifogásolta, hogy a német fél sem az orosz főügyészség, sem a Navalnijt kezelő orvosok kérésére nem szolgáltatott információt arról, hogy milyen megállapításra jutott. A méreganyagra vonatkozó bizonyítékok hiányára hivatkozva az orosz hatóságok bűnügyi nyomozást nem, csak előzetes vizsgálatot indítottak.


Hasonló cikkek