Szabadlábon az államtitkok kiszivárogtatásáért elítélt ellenzéki politikus

A török legfelsőbb bíróság csütörtökön felfüggesztette börtönbüntetését és szabadlábra helyezte a legfőbb török ellenzéki párt, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) egyik képviselőjét, Enis Berberoglut, akit február közepén államtitkok kiszivárogtatásáért öt év és tíz hónap börtönre ítéltek

– írta az Anadolu török állami hírügynökség.

A legfelsőbb bíróság a fellebbezésre reagálva azt írta, hogy az alkotmány értelmében Berberoglu képviselői mandátumának megszűnéséig felfüggeszti az ítélet végrehajtását és elrendeli a férfi szabadlábra helyezését. A testület ugyanakkor jóváhagyta a Berberoglura kiszabott öt év és tíz hónapos szabadságvesztést.

Az ellenzéki politikus fogva tartása ellenére indult a legutóbbi, június 24-ei parlamenti választáson és be is jutott a törvényhozásba. Törökországban a július 9-én életbe lépett végrehajtó elnöki rendszer értelmében a parlamenti választásokat már nem négy, hanem ötévente tartják.

Berberoglut azért fogták perbe, mert évekkel ezelőtt felvételeket jutatott el a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap szerkesztőségének arról, hogy a török titkosszolgálat kamionjai fegyvereket és lőszereket szállítottak Szíriába 2014 januárjában.

Az újság 2015 májusában fotókkal alátámasztott cikket jelentetett meg az ügyről.

A kemalista politikusra tavaly júniusban egy bíróság 25 év szabadságvesztést szabott ki, de akkor az államtitkok kiszivárogtatása mellett még a kémkedés is ott állt a vádiratban.

A júniusi döntés ellen Berberoglu szintén fellebbezett és a határozatot októberben semmissé nyilvánították. Új eljárás indult, a CHP-képviselő pedig továbbra is letartóztatásban maradt.

A CHP elnöke, Kemal Kilicdaroglu, tavaly nyáron úgy tiltakozott Berberoglu bebörtönzése ellen, hogy nagy nyilvánosság előtt elgyalogolt Ankarából a 425 kilométerrel távolabbi Isztambulba. A csaknem egy hónapig tartó “Igazságmenet” nevű kampányt óriási ellenzéki tüntetés zárta.

Berberoglu az első CHP-képviselő, akit a 2016. július 15-ei puccskísérletet követő átfogó tisztogatások keretében börtönre ítéltek.

A török vezetés azt állítja, hogy a titkosszolgálat humanitárius segélyszállítmányokat küldött Szíriába az ottani türkméneknek, akik mind Bassár el-Aszad elnök rezsimje, mind az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcolnak.


Hasonló cikkek