Nehéz a gyerekek kezét elengedni…

A fiatalok felgyorsult életvitele és a médiából érkező rossz hírek hatására sok szülő aggodalmai felerősödnek. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy a mai tinédzserek talán egészen másképpen gondolkodnak, más értékrendet követnek, mint egykoron a szüleik.

Az irányítás nem feltétlenül káros. Akkor válik túlzottá, amikor az anya tíz évvel később is visszafogja a gyerekét, jóval azután, hogy az már képes egyedül is döntéseket hozni az élete fontos eseményeiről, legyen az egy bulin való részvétel, tanulmányok – vagy akár csak az, hogyan választja meg a barátait és a partnereit.

A segítség ártalmas is lehet

Vannak olyan önállótlan gyermekek, akiknek az átlagnál több támogatásra, segítségre van szüksége. De a szülő feladata ilyenkor is az, sőt ilyen esetben különösen: hogy megadja a szükséges alapokat, támpontokat, esetleg segítsen a döntéshez szükséges információkhoz hozzájutni.

Világunkban olykor egy kis anyagi rásegítés sem árt– de a szülő megteheti, hogy némi feltételt szab. Egy felelősen gondolkodó fiatal ezt nem korlátként, hanem támpontként fogja értelmezni. Azonban az már eltúlzott „gondoskodás”, ha valaki szárnyak helyett gúzsba kötné a gyermekét és legszívesebben folyton otthon tartaná. Pedig ilyen is van.

Eltúlzott szülői érzelmek

A feleslegessé válástól való félelem sok irányító szülőt arra indít, hogy – akár érzelmi manipulációval – a gyerekében állandósítsa a tehetetlenség érzését, legyen szó akár arról, hogy a fiatal munkahelyi sikereit félreértelmezik, tévesen értékelik és nem győzik arra figyelmeztetni, hogy nélkülük még ezt sem érte volna el…

Ezek a szülők szinte rettegnek az üres fészek szindrómától: a veszteség elkerülhetetlen érzésétől, amelyet mindenki átél, akinek a gyerekei végleg elhagyják az otthont.

Parent angry at teen

A gyerek házassága különösen fenyegető tud lenni, ha valaki önmagával nincs rendben. Ezért néhányan az új kapcsolatot folyamatosan kritizálják vagy a kudarc előrevetítésével támadják.

Azoknak a szülőknek, akik békében vannak önmagukkal, nincs szükségük arra, hogy felnőtt gyerekeik életébe beleszóljanak. Hiszen az igazi szülői sikert az jelenti, ha látja: gyermeke képes megállni a helyét a világban.

 

Képek forrása:
http://www.texasconflictcoach.com, https://static-secure.guim.co.uk


Hasonló cikkek