Nem várt felfedezést hozott a gombaszögi ásatás

A napokban fejeződött be a gombaszögi pálos kolostor ásatása negyedik évadának első szakasza. Az idei feltárás már a kolostor revitalizációjának van alárendelve, nem számítottak jelentős leletekre, mégis rábukkantak a megsemmisültnek hitt néhai szentély apszisára.

Orosz Örs, a Sine Metu Polgári Társulás elnöke elmondta, az idei a kolostor feltárásának utolsó évada. A kolostor felújítása magába foglalja a két szakrális épület, a nyolcszögletű kápolna és a kolostortemplom romjainak a revitalizálását. Feltárták az udvart – eltávolították az elmúlt 2-3 éven ottmaradt tanúfalakat, különböző betöltéseket, földnyelveket –, valamint a templom szentélyét is.

„Megtaláltuk a néhai szentély záródását, az apszist, találtunk ott egy támpillért és egy nagyméretű, körülbelül 1,5-2 köbméternyi bedőlt falat, aminek a felületén van egy egybefüggő, másfél négyzetméteres freskó, egyszerű geometriai motívum, ún. lábazati motívum, valószínűleg az oltár mögötti részből” – magyarázta Orosz. Leletek tekintetében nem sokat vártak ettől a szezontól, mégis sikerült rábukkanni a szentélyre. Ezen kívül előkerült egy középkori kemence, és egy újkori sír és pénzérme a 15. századból.

„A kolostor legfontosabb faragott elemei nem helyi darázskőből voltak. Ez kiváló építőanyag, jó hőszigetelő tulajdonságai vannak, de faragásra nem annyira alkalmas. Helyette mádi követ használtak.”  – magyarázta, ezért ők is ezzel az anyaggal folytatták a renoválást.

Az a cél, hogy a turisták számára egy áttekinthető, értelmezhető és bejárható romkert jöjjön létre.

Kövessen minket: Facebook

Külhon | Pannon Hírnök

Forrás: ma7.sk

Fotó: Nászaly Gábor


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek