Nincs olyan ukrán elnökjelölt akit támogatni tudna a kárpátaljai magyarság

Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével készített interjút a Pesti Srácok.

A KMKSZ elnöke, Brenzovics László beszámolt arról, hogy egyetlen jelölt sincs akit tudna a magyar kisebbség támogatni. Beszámolt a közelgő ukrajnai elnökválasztásról, az elmérgesedő ukrán-magyar kapcsolatokról, valamint a kárpátaljai magyarság választásokat követő esélyeiről.

A KMKSZ elnöke elmondta, hogy bár kilencven jelölt jelentkezett be az elnöki pozícióra, valójában 3-5 jelöltnek van esélye továbbjutni a választás második fordulójába.

Elmesélte a korábbi keserű tapasztalataikat is az ukrán politikusokkal kapcsolatban: “a korábbi jelöltekkel hiába állapodtunk meg a választások előtt, ígéreteiket később nem tartották be, ezért is meglehetősen szkeptikus a kárpátaljai magyarság.”

A KMKSZ elnöke elmondta, hogy a két legesélyesebb jelölt Tyimosenko Julia, és Porosenko Petro programra mind nacionalista töltetűek, egyértelműen a kisebbségi jogok szűkítésére irányulnak, azok a jelöltek pedig, akiknek a programja esetleg a magyar kisebbség számára elfogadhatóbb, azoknak nincs arra esélye, hogy bejussanak a második fordulóba.

A kárpátaljai magyarság vezetője kérdésre elmondta azt is, hogy nem fűznek sok reményt a Porosenko kisebbségpolitikájának változása iránt, annak ellenére sem, hogy Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója, Porosenko mellé szegődött kampánytanácsadónak.

Brenzovics László elmondta, hogy Porosenko a kampányát a nyelvi kérdésre, a hadseregre és a pravoszláv hitre építi.
Szerinte csak politikai trükk volt Moszkal kiállása a magyarok mellett, amellyel népszerűséget akart szerezni, amelyet most a Porosenko melletti agitálásra akar használni.

A KMKSZ elnöke elmondta, hogy az esélyesebb jelöltek népszerűsége is csak maximum 10-15 százalékon áll, ami jól mutatja az ukrajnai belpolitikai válságot, azaz, hogy az emberek nem bíznak a politikusaikban Ukrajnában.

Nem látja azt sem valószínűnek a kisebbségi magyar vezető, hogy magyar képviselő bejuthat a parlamentbe.
Ennek fő oka, hogy nem veszik figyelembe a nemzetiségi összetételt, valamint elmondta azt is, hogy Kárpátalján a beregszászi az egyetlen járás Ukrajnában, ahol a magyarság többségben van, ezt az egy járást is 2012 óta szándékosan két körzetre osztják, annak érdekében, hogy ne juthasson be magyar nemzetiségű képviselő a törvényhozásba.
Az elmérgesedő magyar-ukrán kapcsolatok kapcsán kifejtette, hogy Ukrajna felrúgta a korábbi, a magyar kisebbségre vonatkozó megállapodásokat, miközben a vízummentességgel, az uniós csatlakozás támogatásával Magyarország éppen hogy baráti gesztusokat tett Ukrajna felé.

A helyzet megoldását a KMKSZ elnöke a tárgyalásokban, a bilaterális problémarendezésben látja, azonban erre kevés esélyt lát a választásokig.

A választások utáni időszakra vonatkozóan Brenzovics László elmondta, hogy mivel új összetételű Parlament lesz, ezért érdemes megvárni a választás végét az új tárgyalásokkal, valamint elmondta azt is, hogy jelenleg felfokozott hangulat van, ahol az esélyes jelöltek zöme nacionalista irányt képvisel így nehéz lenne kompromisszumra jutni.

A KMKSZ irodájának felgyújtása miatt, három szélsőséges lengyel fiatallal szembeni, folyamatban lévő perről kifejtette, hogy kikérték az iratokat a lengyel ügyészségtől azonban még nem kapták meg. Elmondta azt is, hogy a KMKSZ részéről senkit nem idéztek be tanúnak sem.

Forrás: karpathir.com


Hasonló cikkek