Nyíregyházi Állatpark – Oktatótevékenységgel a kihalás szélén álló állatfajokért

Mivel a  Nyíregyházi Állatpark a fajmegőrzés mellett nagyon fontosnak tartja az oktató tevékenységet is, ezentúl a honlapján –www.sostozoo.hu – és a hivatalos facebook oldalán ezentúl bemutatja az itt élő kihalás szélén álló fajokat – tájékoztatta Révészné Petró Zsuzsa a Nyíregyházi Állatpark Nonprofit Kft osztályvezetője, sajtószóvivő szerkesztőségünket.

 

Íme az első rész:

Állatok végveszélyben I. rész—Tigrisek

Habár egy évszázaddal ezelőtt még mintegy 100 000 tigris élt szerte Ázsiában, mára a szabad természetben élő állományukat legfeljebb 7 000 egyedre becsülik, korábbi elterjedési területüknek pedig már csak 7%-án fordulnak elő. Kilenc alfajából három már kihalt: a bali tigris az 1940-es években, a kaszpi tigris az 1970-es években, a jávai tigris pedig az 1980-as években tűnt el végleg a Földről.

A Természetvédelmi Világszövetség a hat élő alfajból kettőt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorol: a szumátrai tigris vadon élő állományát 400-500, míg a dél-kínai tigrisét ma már mindössze 20-30 egyedre becsülik. A többi négy alfaj a veszélyeztetett kategóriába tartozik .Fennmaradásukat elsősorban az orvvadászat és az élettércsökkenés veszélyezteti.

A legnagyobb ma élő macskafélének a méretei és egyéb jellemzői alfajonként változóak. A legkisebb alfaj, a szumátrai tigris, testtömege átlagosan 90–110 kg, míg a legnagyobb  a szibériai tigris súlya akár a 300 kg-ot is meghaladhatja.

A Nyíregyházi Állatparkban jelenleg maláj és szumátrai tigris tenyészpár és  egy 6 fős szibériai tigris család él, -melyek az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkeztek -, valamint 5 fehér színű bengáli tigris látható.

 

Hogyan is lehet megkülönböztetni őket? Ismerd meg a Nyíregyházi Állatparkban élő alfajokat!

 

A maláj tigris kisebb, sötétebb színű, és a csíkjai is keskenyebbek, mint a bengáli tigrisnek. Egyedszáma élőhelyén az utóbbi 12 évben több mint 70 százalékkal csökkent. Jelenleg mindösszesen 400- 500 egyed él belőle a természetben.

A legnagyobb termetű s a leghalványabb sárga szőrű tigrisalfaj, a  szibériai tigris tulajdonképpen nem Szibériában, hanem az Amur és az Usszuri folyók vidékén él, ezért amur tigrisnek is szokták nevezni. A tigrisek közül a szibériainak van a legdúsabb bundája, erre szüksége is van, mert élőhelyén a telek igen hidegek. Így az amur tigris család Állatparkunkban is a szabad ég alatt tölti a telet. Vadon mindössze 400-500 egyede él, és a szigorú védelem ellenére az orvvadászat még most is veszélyezteti a létét. Az állatkertekben ez az alfaj a leggyakoribb,hiszen nem kell számunkra fűtött belső helyet biztosítani.

 A szumátrai a ma élő legkisebb és legdélebbre élő tigrisalfaj. Jelenleg mindössze 400 egyed él szabadon, míg a világ állatkertjeiben kb. 300. Természetvédelmi státusza: kihalástól közvetlenül veszélyeztetett. A többi alfajtól apró termete és pofa sörénye különbözteti meg.

A fehér tigris a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. Az első fehér tigrist 1951-ben fogták be Közép-Indiában , s Mohannak nevezték el. Ettől a nagymacskától származik, az összes fogságban élő fehér tigris. Ez a színváltozat nem élne meg a természetben, hiszen nem tudna rejtőzködni.

A Nyíregyházi Állatpark igazi kuriózum a tigrisrajongóknak, hiszen a 6 még élő alfajból 4 itt látható!

 

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Nyitókép: Illusztráció – MTI Fotó: Vajda János


Hasonló cikkek