Orosz útlevet ad Putyin a szakadároknak

Egyszerűsített eljárásban szerezhetik meg az orosz állampolgárságot a délkelet-ukrajnai Donyec-medence szakadár területeinek lakói Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Kreml honlapján szerdán közölt rendelete szerint.

“Egyáltalán nincs szándékunkban gondot okozni az új ukrán hatalomnak. De annak a helyzetnek az eltűrése, amelyben a donyecki és a luhanszki köztársaság területén élő embereket megfosztották minden állampolgári joguktól, túllép minden határt az emberi jogok szempontjából” – jelentette ki Putyin szerdán Moszkvában az orosz törvényhozás tagjaival találkozva.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az érintettek nem utazhatnak, és nem tudnak érvényt szerezni alapvető jogaiknak.

“Ez tisztán humanitárius természetű kérdés” – hangoztatta Putyin.

Az elnök a FÁK-országokban az orosz állampolgárság iránt nagy számban megmutatkozó igénnyel kapcsolatos képviselői felvetéssel kapcsolatban azt mondta, hogy személy szerint a lehető legjobban leegyszerűsíttetné az orosz állampolgárság felvételének rendjét. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem szabad szem elől téveszteni a biztonság szempontjait sem.

A szerdán publikált elnöki rendelet értelmében az orosz belügyminisztérium illetékes szerveinek három hónapon belül el kell bírálniuk a hozzájuk benyújtott honosítási kérelmeket. Az egyszerűsített honosítás keretében a hatóságok eltekintenek az oroszországi ötévi helyben lakás kötelezettségétől.

Forrás: mti.hu


Hasonló cikkek