Összefogást sürget a szélsőjobboldali terror ellen Sebastian Kurz

Európai összefogást sürgetett a szélsőjobboldali terrorizmus ellen Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője.

A németországi Halléban egy zsinagóga ellen a napokban történt – a hatóságok szerint szélsőjobboldali, antiszemita indíttatású – támadással kapcsolatban Sebastian Kurz elmondta, hogy a szélsőjobboldali terror fenyegetése miatt meg kell erősíteni az együttműködést az európai uniós tagországok belügyminiszterei és a hírszerzési, nemzetbiztonsági szolgálatok között.

Hozzátette,  a politikának gondoskodnia kell arról is, hogy ne jelenhessenek meg szélsőjobboldali mozgalmak, hiszen a szavakat és a gondolatokat tettek követik. Mint mondta, következetesen fel kell lépni a neonácik ellen, Ausztriában éppen ezért törekednek például az úgynevezett identitárius mozgalom betiltására.

Ugyanakkor harcolni kell a politikai iszlamizmus ellen is, amely radikalizálódáshoz vezethet. Védekezni kell és fel kell ismerni a fiatalokat fenyegető veszélyeket, függetlenül attól, hogy jobbról, balról vagy az iszlamizmus felől érkeznek.  Egyik szemünkre sem vagyunk vakok” – mondta Sebastian Kurz.

Hangsúlyozta, szembe kell nézni azzal, hogy Európa sok helyen nem biztonságos a zsidók számára. Közölte, zsidó szervezetek vezetőivel az utóbbi években folytatott megbeszélésein arról számoltak be, hogy egyre több zsidó akarja elhagyni Európát. Ebbe nem szabad beletörődni, ezért a szélsőjobb és az iszlamisták importált antiszemitizmusa ellen is harcolni kell – mondta az ÖVP vezetője.

Halléban egy huszonhét éves német férfi lőfegyverekkel és robbanószerkezetekkel próbált meg bejutni a helyi zsinagógába szerdán, a legfőbb zsidó ünnep, az engesztelés napja alkalmából tartott szertartás alatt. Nem tudott áthatolni a zsinagóga megerősített, biztonsági kapuján, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és a nyakán megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A kétrendbeli gyilkossággal, kilencrendbeli gyilkossági kísérlettel és egyéb bűncselekményekkel gyanúsított férfi elismerte, hogy antiszemita indíttatásból akarta megtámadni a zsinagógát. A hatóságok szélsőjobboldali terrorcselekményként tartják számon az esetet.

 


Hasonló cikkek