Donald Trump szerint a venezuelai elnökválasztás nem volt szabályos

“A demokrácia helyreállítására” szólította fel Venezuelát hétfőn este Donald Trump amerikai elnök.

“Felszólítjuk a Maduro-rezsimet a demokrácia helyreállítására, szabad és tisztességes választások megtartására, valamennyi politikai fogoly azonnali és feltételek nélküli szabadon bocsátására, valamint az elnyomás és a venezuelai nép gazdasági kifosztása megszüntetésére”

– olvasható az elnök közleményében.

Donald Trump korábban – hétfőn délután – elnöki rendeletet írt alá, amelyben újabb gazdasági szankciókkal sújtotta Venezuelát, Mike Pence alelnök pedig “csalásnak” minősítette a vasárnapi venezuelai elnökválasztást.

Vasárnap alacsony részvétel mellett ugyan, de a hivatalban lévő elnök, az 55 éves Nicolás Maduro a voksok 68 százalékával győztesen került ki a megméretésből. Az amerikai alelnök kijelentette, hogy a választások nem voltak “sem szabadok, sem tisztességesek”, ezért szerinte a választási eredmény is törvénytelen.

Az Egyesült Államok mellett Argentína, Ausztrália, Chile, Kanada és Mexikó sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás eredményét, s ezek az országok várhatóan szintén szankciókat léptetnek majd életbe Caracas ellen.


VENEZUELA 

Terület: 912.050 km2 – körübelül Magyarország 10-szerese
Népesség: 31,3 millió fő – körübelül Magyarország 3-szorosa
Főváros: Caracas;
Hivatalos nyelv: spanyol;
Hivatalos pénznem: erős bolívar;
Egy főre jutó GDP: 12.400 dollár – Magyarországon kb. 28.900 dollár

Az ország részletes gazdasági, társadalmi és környezeti helyzetéről a CIA – The Word Factbook weboldalán lehet informálódni.


Hasonló cikkek