Összeöntötték a kárpátaljai gazdák búzáját Nagydobronyban

Összeöntötték a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem programban a kárpátaljai magyar gazdák által összeadott, csaknem 160 tonna búzát szombaton az ungvári járási Nagydobronyban – adta hírül az MTI tudósítója, Sterr Attila.

 

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke reményét fejezte ki, hogy idén sikerül túlszárnyalni a Magyarok Kenyere programban tavaly összegyűjtött több mint 1000 tonna gabonamennyiséget. Köszöntötte a kárpátaljai magyar gazdákat, akik tavaly népességarányosan a Kárpát-medencében a legtöbb gabonát adományozták. Kárpátalján a háborús körülmények között az emberek tudják, mit jelent a szükség, “mit jelent az, amikor nekem van egy kevés, és képes vagyok adni annak, akinek semmi nincs” – mondta.

 

2023-ban is megsütik a Magyarok Kenyerét (Fotó: Facebook/ Magyarok kenyere)

 

A MAGOSZ elnöke hangsúlyozta, idén is a béke óhajával érkezett az ünnepségre, és elmondta, a magyar alaptörvénynek megfelelőn

“Magyarország felelősséget vállal minden magyarért, éljen bárhol a világban”.

Az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra, hogy “a magyar kormány, Magyarország történelme során a legnagyobb humanitárius segélyprogramot bonyolítja le” és kész kivenni a részét Ukrajna háború utáni újjáépítéséből is. “Ez a dolgunk, ez a feladatunk európai emberként és magyarként kiemelten egyaránt” – fogalmazott.

 

Mezőgazdasági segítség Kárpátaljának

 

Jakab István a közszolgálati média és a kárpátaljai magyar nyelvű sajtó tudósítónak elmondta, hogy a MAGOSZ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával összefogva több mint 100 millió forint értékben hozott segélyt Kárpátaljára: lisztet, vetőmagot, műtrágyát, növényvédő szereket. Most pedig egy agrárszakember-képző ösztöndíj programot indítanak, amelybe kárpátaljai fiatal gazdák is bekapcsolódnak.

 

Sok kárpátaljai magyar gazda csatlakozott a búzagyűjtéshez

 

Hidi László, a kárpátaljai gyűjtést és a búzaösszeöntést szervező Pro Agricultura Carpatika Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke emlékeztetett arra, hogy a Magyarok Kenyere programban idén Kárpátalján kilencedik alkalommal gyűjtöttek búzát. A háború miatt megfogyatkozott a magyarság lélekszáma, azonban “a kárpátaljai magyar ember nem a meghátrálás, hanem a megmaradás embere” – mondta. Ezt bizonyítja az is, hogy idén a megye magyarlakta településeiről 1997 gazda csaknem 160 tonna terményt adott össze, ami rekordmennyiség. A szónok végezetül köszönetet mondott a MAGOSZ-nak és a magyar kormánynak a kárpátaljai magyar gazdatársadalomnak nyújtott széleskörű támogatásért.

 

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció – Zsákokban a magyar búza (Fotó: MTI/ Kiss Gábor)

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek