Páratlan siker a marcelházai íjászverseny Szlovákiában

Tizennégy ország íjászai, szép idő, izgalmas kísérő-programok és rengeteg néző – a Felvidéki Kupa 2019 névre keresztelt háromnapos történelmi íjászverseny Marcelházán minden kétséget kizáróan bevonult a sportág történelmébe.

Szlovákiában még sohasem rendeztek a marcelházaihoz hasonló kaliberű történelmi íjászversenyt. Az esemény népszerűségét és a szervezésben rejlő munkát jól mutatja, hogy a Fekete Sólyom Történelmi Íjászklub rendezésében megvalósuló versenyen több ország vett részt, mint a modern íjászat idei kontinensviadalán.

Összesen tizennégy ország íjászai látogattak el a múlt hétvégén Marcelházára, többek között törökök, oroszok (baskírek), spanyolok, malájok, thaiföldiek és szingapúriak is. A történelmi íjászverseny egyik legfontosabb jellemzője, hogy a résztvevők a kultúrájuk hagyományos öltözetében jelennek meg és versenyeznek. „Talán az országok felvonulása volt a hétvége egyik legimpozánsabb része. A marcelházai íjászklub 2002 óta íródó történelmében minden kétséget kizáróan ez volt a legemlékezetesebb esemény.” – számolt be Bogár Valéria szervező, a marcelházai íjászklub elnöke, aki férjével, Péterrel együtt többszörös világbajnok távlövő íjász.Nagyon örülünk, hogy végül mindegyik előre beharangozott ország képviseltette magát, az egyetlen problémát az okozta, hogy egyes országokból, például Thaiföldről nem mindegyik versenyző kapott végül vízumot, így ők végül nem voltak jelen teljes létszámban.”

A résztvevők között Európa-bajnok is előfordult. Szlovákia is remekül szerepelt, a marcelházai klub több díjat otthon tartott. Az íjászokra nemcsak este, hanem gyakorlatilag bármelyik napszakban tömegnyi néző is kíváncsi volt. A kilátogatók izgalmas kísérőprogramok közül is válogathattak: volt előadás az íjkészítésről, a hagyományőrzésről, és persze rendkívül impozáns látványt nyújtott a Szent Korona hőlégballon felemelkedése is.

„Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de ha lesznek szponzorok, akkor akár jövőre is megismétlődhet egy ehhez hasonló verseny.ˮ – mondta a szervezésről Bogár Valéria.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Jakab Kristián


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek