Példátlan összefogás a Szent István-napi búcsú

A tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban megtartott Szent István-napi búcsú tökéletesen illeszkedik a Kárpátalján rendezett programsorozatba. Egy körülmény mégis kiemeli a sorból: az esemény nem kevesebb, mint tíz közösség összefogása révén valósult meg!

Íme a lajstrom: Pro Cultura Subcarpathica, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Görög Katolikus Ifjúsági Szervezet, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye, Magyarország ungvári főkonzulátusa és beregszászi konzulátusa, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete, a Kárpát Ház Alapítvány és a Beregszászi kistérség.

A görög katolikus templomban megtartott Szent Liturgia és a körmenet után ünnepi megemlékezésre került sor.

A búcsú szellemiségét, hangulatát leghűebben Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja foglalta össze:

A nagy király emlékezete olyan felbecsülhetetlen, megtartó erő minden magyar közösség számára, amely a magyarságot a történelem viharos évszázadain keresztül mindig lelkesítette. A válságos pillanatokban erőt adott a talpra álláshoz, a sok-sok újrakezdéshez. A Szent István-i életmű reménységet és bizodalmat ad minden magyarnak ahhoz, hogy legyőzzük a nehézségeket, egyben bizonyságot ad arról, hogy a magyar nemzet képes önmagát meg- és fenntartani és ha rákényszerítik, képes magát megvédeni. Történelmi tanúságot ad minden magyar közösségnek, így a kárpátaljai magyar közösségnek is arról, hogy a magyar kultúra, a magyar nyelv, a munkaszeretet és tehetség olyan pótolhatatlan értékek, melyek megtartanak nemzetként.

A park területén kézművesek kínálták portékáikat. Akinek kedve volt megtanulhatott  babát készíteni, gyertyát önteni, üveget festeni… A vásártéren, bor- és ételkóstoló, élményjátékok várták az érdeklődőket.

 


Hasonló cikkek