Pelosi győzelmekkel búcsúzik – irdatlan katonai költségvetés

Nem kell kivert kutyaként távoznia a Capitoliumból Nancy Pelosinak (82), aki 35 éven át volt San Francisco képviselője és kétszer a képviselőház elnöke (Speaker). A republikánusok térfoglalása előtt alig három héttel két nagy súlyú törvény megszavazását vezényelte le, megszerezve a konzervatív tábor támogatását is.

 

 

Az egyik a grandiózus védelmi költségvetés, ami nem csak a mérete, hanem katonai újdonságai miatt is történelmi. A másik az azonos neműek házasságáról szóló szövetségi törvény megalkotása, ami hosszú távon lesz növekvő jelentőségű – már amennyiben a bíróság nem torpedózza meg.

 

Ünneplik a Pelosi-korszak végét, vagy lemondóan reagálnak rá

 

Mielőtt rátérünk Pelosi sikereire, meg kell említeni, hogy távozását keserűen kommentálják az indián őslakosok, akik tőle várták, hogy érvényesítse az USA 1835-ös vállalását, hogy nekik is juttat képviselői helyet a Kongresszusban. A ‘területért képviseletet’-szerződés máig is érvényes, és csak végre kellene hajtani.

Chuck Hoskin Jr, a cseroki nemzetség főnöke most keserűen emlékeztet arra, hogy a korabeli álnok ígéretet népe felének pusztulása követte, és a képviselet dolga is rendezetlen maradt. Annak ellenére, hogy jelenleg 25 ezer olyan lakosa van San Franciscónak, aki cseroki származásúnak vallja magát, és pont Pelosi választókerületében él. Sajnos bizonyosra vehető, hogy kétszáz év után nem ez a maradék néhány nap fog dönteni a történelmi szégyenfolt lemosásáról.

 

 

Irdatlan összeget fordít Amerika védelmi célokra, és nem biztos, hogy elég lesz. Ráadásul jön a ‘borzalmas hétvége’

 

Az Egyesült Államok soha nem költött védelmi célokra 800 milliárd dollárnál többet, de most még ezt a küszöböt is alaposan átlépte a tavalyi 777-hez képest. A 2023-ra előirányzott katonai költségvetés 858 milliárdon állt meg, 350-80 arányú támogatással. A Kongresszusnak viszont e hét végéig el kell fogadni az összes kiadási csomagokat, mielőtt az állami finanszírozás kiürül, és újra fenyegetnek a kormányzati leállások. Ez négynapos kegyetlen csatákkal fog járni.

Ha a katonai költségvetés így marad, és összeadjuk a nukleáris nagyhatalmak (Kína, Egyesült Királyság, Franciaország és Oroszország) védelmi kiadásait, akkor az ő együttes ráfordításuk az amerikai katonai büdzsé felével lesz egyenlő. Ha az adatokat a NATO egészére vetítjük, akkor az atlanti szövetség egyesített kiadása stabilan a billió dolláros (ezermilliárdos) határ fölött marad.

 

A teljes cikk ITT olvasható

 

Forrás: euronews.com

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek