Pénteken elkezdődött a Duna-Ház új évada az erdélyi Torockón

Zenés-táncos szabadtéri ünnepséggel indult a torockói Duna-Ház új évada szeptember 8-án – közölte a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az MTI-vel.

 

A közleményben kiemelték: a közmédia erdélyi közösségi háza megújuló sorozatokkal, nemzeti és egyházi ünnepeinkhez kapcsolódó előadásokkal, látványos kamarakiállításokkal, változatos családi programokkal, a hagyományőrzést modern formában megvalósító alkotóműhelyekkel és további újdonságokkal vár kicsiket és nagyokat az új évadban is.

 

A helyi fúvószenekar előadása a torockói Duna-Ház új évadának megnyitóján 2023. szeptember 8-án (Fotó:
MTI/Kiss Gábor)

 

Torockón, alkalmanként kihelyezett helyszíneken, sőt közkívánatra az online térben is részt vehetnek az érdeklődők a ház ingyenes rendezvényein – tették hozzá.

 

A nyitónap eseményei

 

Az évadnyitó rendezvényen pénteken 16 órától már iskolakezdésre hangoló, kreatív kézműves foglalkozásokkal várták a családokat Szakács Mária, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium pedagógusa vezetésével.

Később, 18 órától látványos zenés és néptánc produkciókkal álltak színpadra a térségből érkező együttesek. Fellépett a Torockói Fúvószenekar és a Tordatúri Boglya Néptánccsoport, a torockói és torockószentgyörgyi tagokból álló Kis Szilas Néptánccsoport népi gyerekjátékokat és táncokat adott elő. A Csombordi Pipacs Néptánccsoport palatkai néptáncokat táncolt, vezetőjük, Boros Erzsébet népdalénekes pedig szépkenyerűszentmártoni népdalokat énekelt zenekari kísérettel.

A színpadi produkciókat 19:30-tól Varga Csaba nagyváradi hegymászó előadása követte, aki a vetítéssel illusztrált élménybeszámolójában a nyári Nanga Parbat expedícióról beszélt.

 

További programok szeptemberben

 

A közleményben ismertették, hogy szeptember 15-én a Duna-Ház ad otthont a Torockószentgyörgyi Gazdanap nyitó előadásának. A rendezvényen Dániel Lajos kertészmérnök a gyümölcsfák metszéséről és ápolásáról, Debreceni József gépészmérnök a forgatás nélküli gazdálkodásról, Kovács Ottó állatorvos Mező-gazdálkodj okosan címmel, valamint Csíki Gyula kertészmérnök rózsákról és facsemetékről tart előadásokat.

Szeptember 18-án Hunyadi János honvédő harcairól tart előadást Hidán Csaba történész, harcművészet-oktató, amelyet interaktív önvédelmi bemutató követ a tordai Jósika Miklós Líceumban.

Szeptember 20-án indul el a Duna-Házban Csécs Márton esperes, Torockó unitárius lelkészének új sorozata, Részletekbe merülve címmel.

Jelezték: megújult szerkezettel folytatódik két népszerű online sorozat, a Mesetorna és a Mesés élményfestés. A Zámborszky Eszter mesepedagógus, alkotóművész vezette interaktív foglalkozásokhoz a Duna-Ház Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján lehet csatlakozni szeptember 26-tól.

 

Drónfelvételen Torockó és Székelykõ 2023. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

 

A Magyar Népmese Napját interaktív mesés-zenés gyerekprogrammal ünneplik szeptember 29-én a Mesepadláson Pap Noémi Tekergő mesemondó, Kasabian Ágnes és Zselyke mesedalnokok, valamint torockói, torockószentgyörgyi és kövendi kisiskolások és óvodások részvételével. Kísérőprogramként a Legendárium című rajzfilmsorozat néhány friss epizódját vetítik.

Októbertől indul a Duna-Házban a torockói motívumokat kortárs ruhadarabokon megörökítő hagyományőrző workshop, Csegöldi Erika marosludasi iparművész, jelmeztervező irányításával. Folytatódik Ferenczi Enikő mentálhigiénés szakember sorozata, a Lélekműhely, Kovács Sándor egyháztörténész pedig október 24-én az 1956-os forradalom erdélyi következményeiről tart élményszerű előadást.

A tájékoztatás szerint november első hetében, az őszi szünetben élményfestő és kézműves tábort szerveznek a 9-14 éves korosztálynak.

 

Gyerekfoglalkozás a nyitónapon (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

 

A Duna-Ház már tizedik éve változatos, színvonalas és ingyenes szórakoztató programokkal várja a családokat. Rendezvényeiket a korszerű hagyományőrzés, a szórakoztatva oktatás, a nemzeti, kulturális értékek modern formában történő továbbadása szellemében szervezik, a 21. századi közönséget megszólítva.

Arra törekednek, hogy a térség magyarsága otthon érezze magát szülőföldjén. Kiemelt céljuk az is, hogy szívesen látogasson el a Duna-Házba a nemzeti kultúra iránt fogékony közönség a teljes magyar nyelvterületről.

 

Forrás. MTI

Nyitókép: A Csombordi Pipacs Néptánccsoport előadása a torockói Duna-Ház új évadának megnyitóján 2023. szeptember 8-án (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

Kövessen minket a Facebookon is!


Hasonló cikkek