Pénzbüntetésre ítélték első fokon a fiatal hackert

A Szolnoki Járásbíróság 2019. július 10-én folytatólagosan elkövetett információs rendszer vagy adat megsértése bűntettében mondta ki bűnösnek és 600.000 Ft pénzbüntetésre ítélte azt a fiatalembert, aki a nem jogerős ítélet szerint, két évvel ezelőtt „feltörte” a Magyarországon működő egyik legnagyobb telekommunikációs cég szerverét.

Tettét a cég tudomására hozta, és azt kérte, hogy 700-800.000 Ft-os havi fizetésért programozóként alkalmazzák. A cég ettől elzárkózott, felhívták a figyelmét arra, hogy amit tett, törvénybe ütközik, és arra kérték, hogy ne folytassa a tevékenységét.

A fiatalember ennek ellenére, ezt követően még 62 alkalommal jogosulatlanul belépett a cég szerverére, ahol a saját részére, jogosulatlanul felhasználói profilokat hozott létre, és a cég dolgozóinak belépési adatait, felhasználóneveit és jelszavait gyűjtötte – hangzott el az ítélet szóbeli indokolásában.

A Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint bűncselekményt, az információs rendszer vagy adat megsértését követi el, számos más eset mellett, aki információs rendszerben lévő adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve megváltoztat. A törvény a fenti cselekményt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni. Lényegesen súlyosabb, 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés azonban a törvény által előírt büntetés, ha közérdekű üzem ellen követik el azt.

A Szolnoki Járási és Nyomozó Ügyészség (jelenlegi nevén: Szolnoki Járási Ügyészség) 2018. július 20-án ezen utóbbi, minősített eset miatt emelt vádat a fiatalemberrel szemben.

A Szolnoki Járásbíróság előkészítő ülést és három tárgyalást tartott az ügyben, melyeken számos tanút hallgatott ki és igazságügyi szakértői bizonyítást is lefolytatott, majd 2019. július 10-én délelőtt ítéletet hirdetett.

A beszerzett szakértői vélemény alapján, mely cáfolta, hogy a „feltört” szerver közérdekű üzem lenne, a vádtól eltérően, a bűncselekmény 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő alapesetében, és nem a lényegesen súlyosabban minősülő minősített esetében mondta ki bűnösnek a büntetlen előéletű férfit, akivel szemben elegendőnek tartotta pénzbüntetés kiszabását.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódik.


Hasonló cikkek