Politikai szövetségre lép Tariceanu és Ponta pártja Romániában

Politikai szövetségre lép, és közös képviselőházi, illetve szenátusi frakciót hoz létre Romániában a kormánykoalícióban részt vevő Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Victor Ponta volt miniszterelnök vezette Pro Romania párt – jelentette be szerdán Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke.

A szenátus elnöki tisztségét is betöltő politikus szerint az új pártszövetség ily módon a harmadik legjelentősebb erővé válik a bukaresti parlamentben a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) és a jobboldali Klaus Iohannis államfőt támogató ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) után.

Tariceanu szerint a két politikai alakulat küldöttségei a közeljövőben tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy kidolgozzák közös politikai programjukat és együttműködési megállapodásukat.

A Facebookon közzétett bejelentés újabb jele annak, hogy szétesés fenyegeti a bukaresti PSD-ALDE szociálliberális kormánykoalíciót, miután a PSD nem volt hajlandó felsorakozni Tariceanu mögé, és úgy döntött, hogy Viorica Dancila pártelnök-kormányfő személyében saját jelöltet indít a novemberi elnökválasztáson.

Tariceanu nem rejtette véka alá csalódottságát, bejelentette, hogy a PSD támogatása nélkül is indul az elnökválasztáson, és azt is jelezte, hogy problémát okozhat a román kormánykoalícióban a közös elnökjelölt hiánya.

A Pro Romania Corina Cretu volt uniós biztost indítaná az elnökválasztáson, de Ponta mindvégig nyitottnak mutatkozott arra, hogy a baloldal közös elnökjelöltjét támogassák, ha sikerül megállapodni a PSD-val és az ALDE-val ennek személyéről.

Bár Pontát tavalyelőtt kizárták a PSD-ből – amelynek elnökeként 2012-től 2015-ig az ország kormányfője is volt – és az általa alapított párt valójában a PSD-ből önként vagy kényszerűen távozott politikusok menedéke, a Pro Romania valójában nem számít ellenzéki pártnak, a legtöbbször együtt szavaz a kormányoldallal és a román baloldal “újraélesztését” tűzte ki célul.

Ponta árnyalta Tariceanu bejelentését. Felidézte: július 22-én ő ajánlott politikai szövetséget Tariceanunak, ha az ALDE kilép a kormánykoalícióból. Ponta szerint szerdai megbeszélésükön “jelentős lépéseket tettek ebbe az irányba”.

A közvélemény-kutatások szerint a kormányoldalon Tariceanu számít a legesélyesebb elnökjelöltnek, de az IMAS legutóbbi, kedden közzétett felmérése szerint 13,8 százalékos támogatottsága messze elmarad a tisztségben lévő államfőnek jósolt 41,7 százalékos eredmény mögött. Ugyanez a felmérés Dancila támogatottságát 7,5 százalékra taksálja.


Hasonló cikkek