Központban a népművészet az Egressy Béni VMK idei naptárában

A népművészet jegyében zajlik az idei év, visszatér Észak-Komáromban a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó, s emellett sok egyéb programmal is készül az Egressy Béni Városi Művelődési Központ (VMK) és partnerei.

Idén az 50 éves táncházmozgalom jelentette a vezérfonalat.

Az év egyik fénypontja a május 7-én és 8-án tartandó Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó lesz, amelyet 6-án a táncházmozgalom 50. jubileumára szervezett nap fog megelőzni. Gálik Gábor, a Táncfórum elnöke, ill. a Komárom Táncműhely és a Komárom Táncegyüttes vezetője elmondta, 17-18 szlovákiai magyar együttes, valamint 7-800 táncos fellépésére lehet számítani e két napon. A gálaműsor mellett sor kerül majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadására is, valamint a gyermekprogramok mellett 8 oktató vezetésével lesznek különféle táncházak. A tervek szerint kéthavonta fognak gyermektáncházakat tartani a VMK-ban.

Előadások, koncertek
Április 27-én a „Zene szárnyán“ elnevezésű koncert, amely során Lajkó Félix esszenciazenekara, valamint Zimber Ferenc cimbalomduója fog fellépni. A produkciót a kortárs és világzenei kísérletek esszenciájának is nevezik.

A rendezvény idejére egy Interreg-pályázatnak köszönhetően csaknem 50 ezer eurós keretösszegből mozgatható színpaddal, nézőtérrel, valamint egy új projektorral fog bővülni a VMK eszközparkja. Lakatos Róbert, a VMK igazgatója azt is elárulta, hogy a Tiszti Pavilon szabadtéri színpada mellett a díszterem színpadát is felújítják majd.

Március 27-én Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat „Kerekutca” programja, március 30-án „Mindenek szerelme” című előadás lesz. Utóbbi Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsora.

Június 4-én lesz a Duna Műveszegyüttes „Gyertyaláng” c. műsora, június 11-én pedig több népi együttes fellépése a Csoóri Nap keretén belül. Szeptemberben a szokásos módon a Kútfeszt, november 17-20-án aztán a Fonográf Fesztivál várja a közönséget.

A sajtótájékoztatón Keszegh Béla (független) polgármester amellett, hogy a város kulturális infrastruktúrájának fejlesztését is részletezte, elmondta: céljuk, hogy Komárom a Kárpát-medencei szinten bekerüljön az 5 legintenzívebb kulturális életet élő város közé.

Forrás: ujszo.com

Fotó: TASR/AP

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek