Rendkívüli hőhullám sújtja augusztusban Franciaországot

Franciaországban folytatódott az “intenzív és tartós” kánikulai időszak kedden: az ország 100 megyéjéből 49-ben van hőségriasztás érvényben, míg négy déli megyében a legmagasabb szintű készültséget léptette életbe a Météo-France – adta hírül az MTI tudósítója, Venczel Katalin.

 

A francia meteorológiai szolgálat szerint az országban augusztus 15-e után még soha nem volt olyan meleg, mint hétfőn, amikor is az átlaghőmérséklet elérte a 26,63 Celsius fokot.

 

Illusztráció – (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

 

Az augusztus végi rendkívüli hőhullámban több éjszakai melegrekord megdőlt: a dél-franciaországi Mentonban a hőmérő higanyszála nem ereszkedett 30 Celsius fok alá, míg Nizzában 28,6 Celsius fokot mértek. Toulouse-ban és Maconban 23, Lyonban 21,5 fok volt éjjel.

 

Dél-Franciaországban 42 Celsius fok is lehet

 

A legmagasabb szintű riasztás kedden délután 3 órakor lép életbe Ardeche, Drome, Vaucluse és Gard déli megyékben, ahol az időjárás előrejelzés szerint a hőmérséklet várhatóan 40 és 42 Celsius fok között lesz. A Météo-France korábban narancssárga riasztást adott ki fél Franciaországra, arra hivatkozva, hogy a hőmérséklet az érintett megyék többségében 35 és 38 Celsius-fok között alakul majd.

A minimum hőmérsékletek a következő napokban sem ereszkednek 20-22 Celsius fok, helyenként 23-25 Celsius fok alá, elsősorban a nagyvárosokban – figyelmeztetett a Météo-France.

A kánikulai meleg a hét második felében is uralni fogja Franciaországot, szerdán és csütörtökön 39 és 42 fok közötti hőmérséklet várható az ország délnyugati részében és a Rhone völgyében, míg péntektől már enyhülést jelez előre a meteorológiai szolgálat.

 

Legfrissebb hír

 

Folytatódott szerdán a rendkívüli hőhullám, a meteorológiai szolgálat a korábbi négyről 19 megyére kiterjesztette a legmagasabb szintű készültséget, további 37 megyében másodfokú hőségriasztás van érvényben.

 

“Az ország déli kétharmadát hosszantartó, intenzív hőhullám uralja. A legmagasabb hőmérsékleti értékek ott szerdán elérik a 40-42 fokot, sőt helyenként még ennél is magasabbak lesznek, és rekordok dőlhetnek meg” – figyelmeztetett a Météo-France, amely szerint a hőhullám várhatóan szerdán és csütörtökön tetőzik. “Franciaország egészét tekintve ez az első alkalom, hogy ilyen intenzív hőhullámot regisztráltak a nyár kései szakaszán” – tette hozzá a Météo-France.

 

 

A meteorológiai szolgálat azt is közölte: ismét megdőlt a nyár végi melegrekord, miután az országban augusztus 15-e után még soha nem volt olyan meleg, mint kedden, amikor is az átlaghőmérséklet elérte a 27,1 Celsius fokot. Az előző rekordot, 26,63 Celsius fokot hétfőn mérték. Ez az érték 5,8 fokkal meghaladja az 1991-2020 közötti időszakra vonatkozó, ilyenkor megszokott értéket – közölte a Météo-France.

 

Forrás: MTI

Nyitókép:  Illusztráció (Fotó: MTI )

Kövessen minket a Facebookon is!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek