Reviczky Gábor Nemzet Művésze díjat kapott

Színházművészet kategóriában vehette át az elismerést Budapesten múlt pénteken, a Pesti Vigadóban.

Idén hatan nyerték el a legrangosabb magyarországi művészeti kitüntetésnek számító Nemzet Művésze díjat. 2021-ben Aknay János festőművésznek, András Ferenc filmrendezőnek, Maurer Dóra grafikus-festőművésznek, Reviczky Gábor színművésznek, Sapszon Ferenc karnagy-zeneszerzőnek és Zádori Mária énekművésznek ítélte oda az elismerést a Nemzet Művésze-díj Bizottság.

Nyolc évvel ezelőtt alapította a díjat a Magyar Művészeti Akadémia az Országgyűlés kezdeményezésére, és 11 művészeti kategóriában ítélhetik oda. A Nemzet Művésze kitüntető címet azok a 65 év feletti, Kossuth-díjas alkotóművészek kaphatják meg, akik saját művészeti területükön jelentős értéket hoztak létre.

Színházművészet kategóriában egyszerre tízen viselhetik ezt a titulust. Reviczky Gábor mostantól Bánsági Ildikó, Béres Ilona, Blaskó Péter, Huszti Péter, Jánoskúti Márta, Marton Éva, Mécs Károly, Miller Lajos és Sándor György mellett birtokolja a címet.

Az Üvegtigris legendás csapata (MTI-fotó: Kallos Bea)

A fanyar humorú, közkedvelt színész kivételes művészi erővel formálja meg a groteszk, ironikus karaktereket, de érdes hangja és hűvös arcvonásai alkalmassá teszik a negatív figurák eljátszására is.  Több mint száz színházi darabban szerepelt. Drámában, vígjátékban, operettben, musicalben egyaránt megcsillogtatta tehetségét. Emlékezetes színpadi szerepei többek közt: Trepljov (Csehov: Sirály), Scapin (Molière: Scapin furfangjai), Victor-Emanuel Chandebise/ Poche (Georges Feydeau: Bolha a fülbe), Bakter (Rideg Sándor: Indul a bakterház), Balu (Dés László–Geszti Péter–Békés Pál: A dzsungel könyve), Brabantio (Shakespeare: Othello), Tevje (Stein: Hegedűs a háztetőn).

Reviczky Gábor Tatabányán született. A Színház- és Filmművészeti Főiskolát Kazimir Károly osztályában végezte el 1973-ban. Friss diplomásként a Kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd rövid időszakot eltöltött Debrecenben, Miskolcon és Kecskeméten. 1979–től lett a Vígszínház, 1989–től pedig a Nemzeti Színház tagja.  1986-ban Jászai Mari-díjat, 2012-ben Kossuth-díjat kapott.

A Nemzeti Színház Vitéz lélek című előadásában (MTI-fotó: Czeglédi Zsolt)

Számos filmben játszott. Sokan Zimmer Feriként, vagy az Üvegtigris Gabenjeként ismerik, de olyan nagyszerű alkotások szereplője volt, mint a 80 huszár, Csak semmi pánik, A vörös grófnő, Akli Miklós, Sztracsatella, Csinibaba , A miniszter félrelép, Ámbár tanár úr, 6:3 , Valami Amerika, Magyar vándor, Csudafilm, Lora, Liza, a rókatündér, Pappa Pia, Post Mortem.

Tévéjátékokban is szerepelt, és sokat foglalkoztatott szinkronszínész. Robert De Niro, Jack Nicholson, Morgan Freeman, Clint Eastwood, Nick Nolte,  Al Pacino, Anthony Hopkins általában az ő hangján szólal meg.  Neki köszönhetjük a Csillagok háborúja Palpatine uralkodója és a Gyűrűk ura Szarumánjának magyar hangját, de hallhattuk a Madagaszkár pingvinjei című animációs sorozatban is.

Ő volt az RTL Klub – 1998-ban indult – Kész átverés című műsorának első műsorvezetője, és szerepelt a Reviczkyvel az erdőben (2018), valamint Erdei utakon Reviczky Gáborral (2019) című dokumentumfilmekben.

A sokoldalú színművész 2021.november 5. óta a Nemzet Művésze díj birtokosa.

Kulhanek szerepében a Vígszínház zenés-táncos produkciójában itt látható:

(Kiemelt kép: MTI/ Zih Zsolt fotója)

 

Kövessen minket: Facebook


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek