Romániában nyomoznak Timmermans ellen

Az Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya (SIIJ) eljárást indított az Európai Bizottság (EB) első alelnöke, a bel- és igazságügyi együttműködésért felelős biztos, Frans Timmermans ellen Romániában – írja az Origo.

A vádak alapján az európai szocialisták (PES) csúcsjelöltje meghamisíthatta az EB által készített, a román igazságszolgáltatás reformját nyomon követő Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus (MCV) 2018-ra vonatkozó jelentését.

Az Európai Bizottság november 13-án hozta nyilvánosságra a román igazságügy helyzetéről szóló, 2018-as jelentését. Akkor a romániai Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) plénuma úgy reagálta rá, hogy a jelentés ténybeli tévedéseket tartalmaz, például azt, hogy a CSM nyomást gyakorolt a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszékre (a legfelsőbb bíróság romániai megfelelője, Magyarországon Kúria).

Viorica Dăncilă kormányfő szerint pedig olyan ajánlásokat tartalmaz, amelyek megszegnek a parlament által megszavazott és az alkotmánybíróság által érvényesnek tekintett törvényeket, ami az ország szuverenitásának megsértését jelenti, és áthágja az Európai Unió alapszerződését. Románia 2007-ben csak úgy csatlakozhatott az Európai Unióhoz, hogy ennek ellenében vállalta az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságok felszámolását, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi, amiről minden év végén készít egy jelentést. Ezt nevezzük Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmusnak (MCV). Ennek lezárása azért is fontos, mivel több uniós tagország is ettől tette függővé Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe.

Románia 2007-ben csak úgy csatlakozhatott az Európai Unióhoz, hogy ennek ellenében vállalta az igazságszolgáltatásában tapasztalható hiányosságok felszámolását, a reformfolyamatot pedig az Európai Bizottság egy értékelési mechanizmus keretében figyelemmel követi, amiről minden év végén készít egy jelentést. Ezt nevezzük Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmusnak (MCV). Ennek lezárása azért is fontos, mivel több uniós tagország is ettől tette függővé Románia felvételét a belső határellenőrzés nélküli schengeni térségbe.

A legújabb fejlemények alapján azonban úgy tűnik, hogy nem a jelentés fogalmazásakor történtek ténybeli tévedések, hanem inkább szándékosan meghamisították a dokumentum tartalmát. Emiatt a romániai Igazságszolgáltatás Elleni Bűncselekmények Nyomozási Szakosztálya (SIIJ) eljárást indított a szocialisták csúcsjelöltje, Soros György megbízható embere, Frans Timmermans ellen. A jogi eljárás megindítását közlő dokumentumot szerdán hozta nyilvánosságra az Igazságszolgáltatás Világa (Lumea Justiţiei) nevű jogi szakportál honlapja, a luju.ro.

FOLYAMATOSAN BEAVATKOZIK TIMMERMANS ROMÁNIA BELÜGYEIBE

Ahogy arról az Origo részletesen beszámolt, kedden Cătălin Rădulescu, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti képviselője azt mondta:

“Frans Timmermans nyomást próbál gyakorolni a román igazságszolgáltatásra annak érdekében, hogy a hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással vádolt Laura Codruţa Kövesit, a Nemzeti Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) volt vezetőjét felmentsék a vádak alól.”

Kövesinek egyébként 18 bűnügyi aktában szerepel a neve. Mindezen vádak ellenére ugyanis Timmermans azt akarja elérni, hogy a DNA volt vezetőjét nevezzék ki a létrehozandó Európai Ügyészség (EPPO) élére, főügyészi minőségben.

Ehhez azonban szükséges Kövesi felmentése, ennek érdekében pedig – Cătălin Rădulescu szerint – Timmermans beavatkozik Románia belügyeibe.

Forrás: Origo


Hasonló cikkek