Bajnok az észak-komáromi férfi röplabdacsapat

Története során másodszor lett bajnok az észak-komáromi VK Spartak UJS extraligás férfi röplabdacsapat. A komáromiak a döntő szériában az eperjesieket 4:0-ra győzték le. A diadal kapcsán Ferencz Lászlóval, a komáromi VK Spartak röplabdaklub elnökével készült interjú.

Tavaly a bajnoki cím megszerzése után azt nyilatkozta: „Most megnyertük nézők nélkül, jövőre nyerjük meg nézőkkel.“ Így is lett!

A bajnokot mindenki meg akarja verni.– így tartja Ferencz László. S bár csökkent a szlovák Extraliga résztvevőinek száma, hiszen csak 6 csapat alkotta, plusz a trencséni fiatalok, de az a hat csapat nagyon kiegyenlített volt. Kívülről úgy tűnhet, sima menetelés volt, de egyáltalán nem. A Myjava is nagyon jó, fiatalokból álló, dinamikus, lendületes csapat, a Prešov szintén. Keményen meg kellett dolgozni a bajnoki címért.”

Az edzői poszton Robin Pělucha kezdett a komáromiaknál, és menet közben Gabriel Chochoľák vette át a helyét. Pěluchának nagyon sokat köszönhetünk, 7 éven át utazott Pozsonyból, és ott volt a csapat mellett. Robin mindörökre beírta magát a komáromi röplabda történelmébe. De a váltás is jó volt, kellett már egy más stílusú edző, aki szakmailag kicsit más dolgokat helyezett előtérbe, picit szigorított is.”

A csapat megnyerte a Szlovák Kupát, megnyerték a bajnokságot. Egy év leforgása alatt szereztek két bajnoki címet és egy kupagyőzelmet. Sokat adott a klubnak a Bajnokok Ligája-sorozat is. Sokat el is vett, főleg anyagiakat, de nagy tanulság volt ez is. „Mindenféleképpen tervezünk nemzetközi szereplést. Most már tisztában vagyunk azzal, hogy a Bajnokok Ligája anyagi szempontból mekkora ráfordítást igényel. Az elején szerencsénk volt, közelre, csak Grazba kellett utaznunk, aztán viszont Görögországba és Törökországba kellett mennünk. Nem zárjuk ki a Bajnokok Ligáját sem, ahhoz viszont az kell, hogy komoly támogatót találjunk.”

Az első mérkőzéseiken 20-25 néző volt, azok is javarészt a játékosok családtagjai. Azóta sokszor tömött a lelátó. Komáromban rendezték meg a Szlovák Kupa-hétvégét is, ahol a 4 legjobb férfi és a 4 legjobb női csapat is részt vett. Szűk szakmai stábbal dolgozunk. Amikor idejött a BL-ben a görög Olimpiakosz, felvonult a stáb: edző, másodedző, statisztikus, masszőr, dietetikus stb. A tizenöt játékosra volt egy tíztagú stáb. Mi meg kiálltunk a Bajnokok Ligájára úgy, hogy volt egy edzőnk meg egy másodedzőnk, aztán ennyi.”

A jövőben a klub fő prioritásai, hogy az edzők ne másodállásban eddzenek, munkaidő után rohanjanak a csarnokba, és pár száz euróért foglalkozzanak a gyerekekkel. A kulcs az, hogy meg tudjunk fizetni főállású edzőket. Ha lesznek motivált edzők, akkor lesz sok motivált gyerek. A tavalyi évig még az extraligás csapat edzője, Robin Pělucha is másodállásban végezte a munkáját.”

Gabriel Chochoľák már főállású edző, Nagy Réka pedig a legmagasabb edzői képesítéssel rendelkezik, ő is főállásban fog csatlakozni a klubhoz. Matej Kubš és Peter Kašper játékosok pedig azzal, hogy most újfent bajnokok lettek, már nyolcszoros szlovák bajnokok, és így rekorderek. „A tapasztalat nagyon fontos volt. A döntő mérkőzéseket fejben bírni kell. A fiatalokat hamarább elviszi a hév, stresszhelyzetben nem tudnak olyan megfontolt döntéseket hozni.”

A női vonal egy nagy meglepetés a komáromi csapat esetében. „Volt két női klub, valamikor extraligát is játszottak. Ők most becsatlakoztak hozzánk. Nagyon nagy potenciál van a női vonalban, az edzésekre 80 lány jár. A nők megnyerték az I. liga nyugati csoportját, aztán kikaptunk a zsolnaiaktól, úgyhogy nem játszhatunk osztályozót az élvonalba jutásért, de nem zárom ki, hogy néhány éven belül a nők is extraligások lesznek.”

Forrás: bumm.sk

Fotó: tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek