Sajátja helyett unokatestvére adatait adta meg

A Bajai Járási Ügyészség hamis vád vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emelt egy szabálytalanul közlekedő mosonmagyaróvári férfivel szemben, aki egy közúti igazoltatás során saját adatai helyett unokatesvéréét adta meg, hamisan megvádolva őt a hatóság előtt.

A 23 éves mosonmagyaróvári férfi 2018. december 6-án éjjel Bácsbokod térségében személygépkocsival közlekedett, amikor a járőrök igazoltatták. Ennek során kiderült, hogy a járművön nincs kötelező felelősségbiztosítás, ezért szabálysértési eljárást kezdeményeztek vele szemben. Az ehhez szükséges formanyomtatvány kitöltésekor azonban a férfi sem a saját, hanem az unokatestvére – egy hasonló korú, hegyeshalmi férfi – adatait adta meg, ezáltal őt a hatóság előtt szabálysértés elkövetésével hamisan vádolta meg.

Az unokatestvér adatai birtokában a járőrök szabálysértési feljelentést tettek, amely alapján az illetékes szabálysértési hatóság a mit sem sejtő unokatestvért közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt 20 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

A vádlott azzal, hogy az ellene folyó eljárásban más létező személynek adta ki magát és a szabálysértési feljelentésbe, valamint határozatba ezen valótlan adatok kerültek, közreműködött abban, hogy valótlan tényt, adatot, nyilatkozatot foglaljon a hatóság közokiratba.

A büntetett előéletű férfit az ügyészség szabálysértésre vonatkozó hamis vád vétségével, továbbá közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, ezért vele szemben büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban – tárgyalás mellőzésével – pénzbüntetés kiszabását indítványozza. A szabadlábon lévő férfi ügyében a Bajai Járásbíróság fog dönteni.


Hasonló cikkek