Sámson és Delila, újra a Kolozsvári Magyar Opera színpadán

A házasság hete alkalmával, Camille Saint-Saëns operáját, a Sámson és Delilát mutatja be a Kolozsvári Magyar Opera.

Egy belépőjegy megvásárlásával akár öt családtag is élvezheti a románul és magyarul feliratozott produkciót.

Február 14-én, csütörtökön, 18:30 órai kezdettel, az opera kedvelőket szívesen várják a 19. század klasszikus zenei remekművének, a Sámson és Delila ősi bibliai történeten alapuló francia opera előadására.

Camille Saint-Saënsra mély hatást gyakorolt az angol oratóriumhagyomány, valamint Mendelssohn Éliása, ezért eredetileg a Sámson-mítoszt is egy oratórium anyagaként akarta használni. Ám Ferdinand Lemaire költő és drámaíró meglátta a történetben a színházi lehetőséget, és meggyőzte a zeneszerzőt, hogy operát kell írnia. 1870-ben Liszt Ferenc biztosította afelől, hogy Weimarban színre viszi a művet.

“A mi előadásunk, tiszteletben tartva Saint-Saëns csodálatos muzsikáját, a történetet egy elképzelt mába helyezte”,

nyilatkozza Korcsmáros György, a produkció rendezője.

A három felvonásos darab létrehozásában a rendező alkotótársai Horváth József karmester, Lőrincz Gyula díszlettervező, Amalia Judea jelmeztervező, valamint Jakab Melinda koreográfus voltak. A produkcióban Veress Orsolya (Delila), Marius Vlad Budoiu (Sámson), Balla Sándor (Dagon főpapja), Simonfi Sándor (Abimelech), Köpeczi Sándor (Öreg zsidó), Rétyi Zsombor, Rigmányi István, Peti Tamás Ottó látható.


Hasonló cikkek