Sikeres együttműködés a Fülek–Bátonyterenye tengelyen

Sikerként értékelik a több éve zajló határ menti együttműködést a „Határon és korokon átívelő kulturális örökség bemutatása a történelmi Nógrád területén” (Living Heritage) névre keresztelt Interreg V-A projektet annak résztvevői.

A határon átnyúló stratégiai partnerséget 4 éve kezdte építeni a vezető partner Fülek, Bátonyterenye város önkormányzata, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, illetve Sátorosbánya. A pályázat célja egy modern tengely kiépítése volt a Fülek–Bátonyterenye tengely mentén. A határon átlépő együttműködés kapcsán kijelentette, bár a füleki vár 30 ezer embert vonz évente, de alatta két utcával a város legszegényebb emberei élnek. A revitalizációval rajtuk is segíteni akarnak – a határátlépés ebben az esetben jelenti a kulturális emlékek léte/nemléte közötti határ átlépését és a szociális rétegek közötti határ átlépését is.

A vár alatti fejlesztések régészeti ásatásokkal kezdődtek a műemlékvédelmi hivatallal együttműködve, mely során rengeteg lelet került elő, a Füleki Vármúzeum ezeket feldolgozta és kiállította. Felújították a vár alatti utcákat, parkolót és nyilvános mosdót építettek. A várban megújult a Bebek-torony zsindelyes tetőszerkezete, a védőbástya, a borház és a hozzá vezető sétány, és új tetőt kapott az Ágyú-bástya is.

A füleki projekt teljes költségvetése 1 168 952 euró volt, ebből 1 080 903 a beruházási költség, az EU-s támogatás 712 078, az állami támogatás 83 773, az önrész pedig 285 052 euró volt. Anderkó elmondása szerint Füleknek az elmúlt 15 évben három ilyen nagy projektje volt.

Bátonyterenye önkormányzata a projekt segítségével az 1700-as években épült Gyürky-Solymossy kastély felújításába kezdett bele. Eddig sikerült megmenteni a kastély melletti gazdatiszti épületet, egy másik projektből a lovarda épületét is tervezik felújítani. A kastély épülete már olyan rossz állapotban volt, hogy a tervező sem mert bemenni az épületbe. A nehézségek ellenére sikerült felújítani egy lakásoknak helyet adó épületet és egy tornyot. Az épületben egy „palóc portát” hoztak létre, ezt hagyományos palóc eszközökkel, kiállítási tárgyakkal, népviselettel rendezték be.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a projekt segítségével a Salgótarjánban található Baglyaskő várban végzett ásatásokat és hozott létre egy látogatóközpontot. A várban végzett alapkutatás során sikerült feltárni az Árpád-kori vár kettős védelmi vonalát. Őskori leleteket, valamint bronzkori kemencéket is találtak. A feltárás eredményeiről egy kiállítást és digitális bemutatót is készítettek. Kialakítottak egy kültéri játszó- és kalandparkot a gyerekeknek, itt információs táblákat is elhelyeztek. A projekt a szükséges infrastrukturális fejlesztéseket is lehetővé tette: külső vizesblokk és napelemrendszert, kültéri napelemes kamerarendszert építettek, valamint bővítették a gépparkot. Emellett létrehozták a Guide@hand mobilapplikációt, ebben elérhetőek a legfontosabb helyi tanösvények

A somoskői várhoz vezető utat is felújították, 1960 méter hosszúságban. Kiadtak egy fotókönyvet is Nógrád élő öröksége címmel, 3 nyelven.

Fülek már dolgozik egy másik pályázaton, a Bükki Nemzeti Parkkal és Bátonyterenyével is folytatni akarják az együttműködést egy másik Interreg-pályázatban, hogy a testvérvárosi kapcsolat „legyen több, mint vállveregetés”.

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek