Speciális asszisztensképzés indul Mórahalmon

Új felnőttképzési szakokat indítanak a mórahalmi Tóth János Szakképző iskolában, hogy az oktatásban résztvevők a vizsgák letétele után olyan speciális asszisztensekké váljanak, akik megbízhatóan és szakszerűen látják majd el feladataikat a város fejlesztőközpontjában.

A Tóth János pedagógusai adják át az elméleti tudást, a gyakorlati alapokat pedig szakiránytól függően két helyszínen oktatják. A képességfejlesztő lovas terapeutákat a Futó-Dobó Lovasközpontban, a rehabilitációs vízi terápiát segítő asszisztenseket pedig a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Kft.-nál.

Az iskola és Mórahalom város önkormányzata közel másfél éve dolgozik az egyedülálló projekten, melyet szeretnének országos mintává tenni.

A megépülő fejlesztőközpontban az egyéni igényekre szabott fejlesztéseket különböző tanulási és egyéb nehézségekkel küzdő gyermekek fél éves korától egészen 16 éves koráig, a tankötelezettség végéig lehet majd igénybe venni. Olyan alternatív módszereket nyújtanak az iskolában, amik elősegítik a tanulók elhelyezkedését a munkaerő piacon, javítják a szociális képességeiket és a családba való beilleszkedésüket.

A képzésekkel a szakemberhiányt próbálják orvosolni. A lovas terapeuta képzésre olyan gyógypedagógusokat, gyógytornászokat vagy sportedzőivel rendelkező személyeket várnak, akik számára nem idegenek a lovak.

Az asszisztensképző programot először felnőttképzésben indítják el, s a tapasztalatokat később átemelik az iskolarendszerű oktatásba – számolt be Nógrádi Zoltán polgármester a Délmagyarországnak.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: Török János (delmagyar.hu)


Hasonló cikkek