Szigorítják Szlovákiában a kockázatos sportmérkőzések szabályait

Döntött a szlovák kormány, csak vezeték- és keresztnévre fogják árusítani a belépőjegyeket a kockázatos sportmérkőzések eseményeire. A szervező köteles lesz a sportmérkőzések előtt ellenőrizni a jegy tulajdonosának a személyazonosságát, hogy valóban az ő neve van-e feltüntetve a belépőn.

A törvény módosító javaslatot a szerdai ülésén szavazta meg a kabinet. A javaslat továbbá megtiltja a nézők számára a sálsapka (kukla) viselését a sportrendezvényeken, valamint növeli a szurkolói erőszakkal kapcsolatos kihágásokért kiszabható pénzbírság összegét.

Eddig csak a vendégcsapatok szurkolói számára volt kötelező a kockázatos mérkőzésekre szóló belépőjegyek vezeték- és keresztnévre szóló árusítása, az új módosítás szerint most már a kockázatos mérkőzések összes látogatójára vonatkozni fog az előírás. “A mérkőzés után legkevesebb 30 napig meg kell őrizni azoknak a nézőknek a névsorát, akiknek a nevére ki voltak állítva a belépőjegyek, s szükség esetén a rendőrség rendelkezésére kell azokat bocsátania” – magyarázta a törvénymódosítást előterjesztő oktatásügyi minisztérium.

A módosítás kibővíti azoknak a tiltott tárgyaknak is a lajstromát, amelyeket tilos bevinni a rendezvényekre – így a pirotechnikai eszközökön és a fegyvereken kívül a sálsapka is tiltott használati tárggyá válik a meccseken.

A szurkolói erőszak miatt kiszabott bírság maximális összege 100 euróról 500 euróra emelkedik. A végzési eljárás (rozkazné konanie) keretében kiróható legnagyobb pénzbüntetés pedig 300 euróról 500 és 1000 euró közötti összegre növekszik. Szigorítani fogják a kihágások 2 éven belül visszaeső elkövetőinek a büntetését is – az ő esetükben egy évre bővül a mérkőzésekre való belépés tilalma (a jelenleg érvényes jogszabály szerint 6 hónapig tartott a kitiltás ideje).

A nevezett rendszerek felügyelete a Szlovák Labdarúgó-szövetségtől (Slovenský futbalový zväz) és a Szlovák Jégkorong Szövetségtől (Slovenský zväz ľadového hokeja) átkerül az SZK Belügyminisztériumához.

A megbeszéléseken a hazai- és vendégcsapat szurkolótáborának a képviselőire is szükség lesz. A sportlétesítményben helyiségeket kell biztosítani a rendőri testület számára.

25 rendező 300 nézőnként

Ugyancsak megemelkedik azoknak a tagoknak a százalékaránya is, akik az őrző-védő szolgálatok szakembergárdájához, vagy a városi-, illetve községi rendőrség kötelékéhez tartoznak. Az új szabály szerint nekik kell alkotniuk a rendezői szolgálat összes tagjának a 60 %-át.

A módosított törvény 2022 júniusától lesz hatályban.

Forrás: tasr, bumm.sk

Nyitókép: TASR

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek