Sváb emlékmű épül Hajóson

Az erőszakkal kitoloncoltak emlékére építenek emlékművet Hajóson, ahol a világháború utáni időszakban, a tragikus események miatt a lakosság a felére csökkent.

Estók Mihályné Szalczer Erzsébet város­vezető szerint, mivel a német ajkú nemzetiségek a világháborút követő kitelepítési hullámát nagyon is megsínylette Hajós, ugyanis a felére csökkent az addigi 5,5 ezer fős település lakossága. A helyiek közül sokan fájlalják, hogy nincs egy méltó kegyhely az erőszakkal kitoloncoltak emlékére. Most azon dolgoznak, hogy igazán monumentális alkotással tisztelegjenek az elődök előtt, hiszen a mai generációkban is élénken élnek a történelmi tragédia eseményei.

A projektre nem sajnálják a pénzt, igaz súlyos milliókat kell még szerezni hozzá pályázatból és közadakozásból. Az új kegyhelyet a város központjába tervezik, 2021 végére, vagy a jövő elejére készülhet el. Húszmillió forintot meghaladó költségvetéssel készül az emlékmű, amit Bánvölgyi László szobrászművész tervei alapján fognak megvalósítani.

Az emlékmű már nem csak tervrajzon, hanem egy véglegesített formájú maketten is létezik. Ha sikerül összeszedni rá a pénzt, akkor a város központjában, az 5312-es főút mellett húzódó Köztársaság téren, a szökőkút mellett alakítják ki. A koncepció az, hogy egy hatszor nyolcméteres alapterületű talapzaton álló márványtömb-együttesen mutatnak be különböző jeleneteket a kényszer-kitelepítés áldozatává vált személyekről, családokról.

Az emlékművet ez év végén, legkésőbb a jövő év elején szeretnék átadni, a novembertől januárig tartó időszakban, mert ekkorra esnek a kitelepítéssel kapcsolatos emléknapok.

Juhász Márta

Forrás: baon.hu

 

Hazai TükörPannon Hírnök 

Kövessen minket: Facebook

 


Hasonló cikkek