Svájci vállalat telepedhet le Szlovákiában

Szlovákiába jön a svájci Arcondis IT-vállalat, amely biológiai tudomány területén kínál szolgáltatásokat a cégek számára. A társaság Kassán telepedhet le, és 60 személynek adhat munkát – írja a HN.

Az Arcondis 2001-ben alakult egy kis IT-startupként, és elsősorban üzleti folyamatok informatikai támogatására irányult. Hat évvel később a vállalat kizárólag a biológiai tudományok területén tevékenykedő szervezetek szolgáltatójává profilozta át magát. A  vállalat rövid időn belül terjeszkedni kezdett Németországba, az Egyesült Államokba és Ázsiába is, klienseik között pedig olyan nagyvállalatok találhatók, mint a Siemens, a Roche vagy a Bayer.

A cég ezúttal Szlovákiát célozta meg: Kassán ugyanis egy új központ kiépítését tervezik, és hatvan, magasan kvalifikált személynek adnának munkát. A gazdaságügyi minisztérium tájékoztatása szerint az Arcondis 2,6 millió euró támogatást igényelt az államtól a befektetés megvalósításához.

A befektető szerint Kassa bejáratot jelent Közép- és Kelet-Európa régiójába, a területet ígéretesnek tartja a jelentős üzleti partnerek keresésében – tekintettel arra, hogy jelentősen nőtt az ott letelepedő vállalatok száma, amelyek az élettudomány, az orvosbiológiai technológiák és a gyógyszeripar területén tevékenykednek.

Az új szolgáltatás létrehozásának befektetői költsége ugyan „csak” 160 ezer euró, a legnagyobb tételt viszont az IT-specialisták bérezése jelenti. Ez az elkövetkező öt évben meghaladhatja az 5,8 millió eurót. A cég ugyanis átlagban bruttó 3 ezer eurós fizetést kínál majd. A svájci anyavállalat példája szerint az alkalmazottaknak főként az informatikai és a tanácsadói szolgáltatásokra kell koncentrálniuk az egészségügy és a biológiai tudományok területén.

A kínált szolgáltatások kb. 67 százaléka az Európai Unió tagállamait érintik majd, a többi ezen kívülre irányul. A befektető szerint már idén januárban elkezdhették a beruházási terv kidolgozását, az új központ pedig 2026-ban működhet majd teljes erőbedobással.

Forrás: bumm.sk, hnonline.sk

Fotó: Pixabay

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek