„Szabadnak lenni mit jelent?”

1989-ben a temesvári református gyülekezet és akkori lelkipásztora, Tőkés László bátor szembefordulása a kommunista rendszer egyházi és világi hatóságaival túlnőtt önmagán, és egyre inkább a lelkiismereti és vallásszabadságért, az emberi és kisebbségi jogokért és a zsarnokság ellen folytatott harccá vált.

Ennek az ellenállásnak lett szerves része Illyés Kinga marosvásárhelyi színművész harminc évvel ezelőtti, a reformáció emléknapján tartott rendkívül drámai szavalóestje, amely további erőt adott a temesvári gyülekezetnek kitartani lelkipásztora mellett, aki a hallgatás falát döntögette kiállásával.

Egy évre rá, szintén a reformáció ünnepén – immár a megszerzett szabadság szellemében – Illyés Kinga előadóművész és Hencz József zeneszerző visszatértek Temesvárra bemutatni Szabadnak lenni mit jelent? című pódiumműsorukat, amely méltán aratott sikert szerte a Kárpát-medencében és a tengerentúlon is.

2019. október 31-én a történelmi hűség jegyében lesz megemlékezés Temesváron a forradalmat elindító gyülekezet és lelkipásztora harminc évvel ezelőtti hősies kiállásáról, valamint az egyetemes magyar szavalóművészet kiemelkedő alakjáról, Illyés Kingáról, aki már csak az égi színpadon szolgálhat. A Szabadnak lenni mit jelent? című, testet-lelket megborzongató előadást László Zita színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja és Hencz József zeneszerző rekonstruálta és mutatja be. Jelen lesz Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács újraválasztott elnöke is.

A szervezők – az EMNT és a Temesvári Református Egyházmegye – mindenkit szeretettel várnak csütörtökön 18 órára az Új Ezredév Református Templom koncerttermébe (Gyárváros, Malomárok sor / Splaiul Morarilor 1b).

Külhoni Magyar Sajtószolgálat (KMS)

A címlapfotó illusztráció.


Hasonló cikkek