Szeged: folyamatos a gazdátlan autók elszállítása

A megyeszékhelyen is rendszeres a gazdátlan vagy elhagyott járművek elszállítása. Idén már 19 autót vittek el, és még koránt sincs vége az évnek

Még mindig látni a városban elvétve egy-egy roncsautót. Olyat, ami használaton kívül van, tehát van tulajdonosa. Vagy, aminek nincs is gazdája, rendszám táblája, rendes műszaki vizsgája. A lakosok korábban sokat panaszkodtak, mert ezek a járművek foglalták a parkolóhelyeket, akadályozták az utak javítását, karbantartását, és rontották a településképet. Ám 2019-ig aligha tudtak bármit is tenni ellenük az illetékesek.

A delmagyar.hu információi szerint a rendőrség csak akkor szállíthat el autót, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti. A közterületesek a közhasználatú zöldterületeken várakozó autók tulajdonosaira 5–50 ezer forint közötti helyszíni bírságot szabhatnak ki, de aki „csak” parkolóhelyet foglalt, azt bármeddig megtehette – írja a lap.

Mára viszont némileg javult a szituáció. Mert egy 2019-ben meghozott rendeletnek köszönhetően Szegedi Közlekedési Kft. egy figyelmeztetés és tíznapos türelmi idő után elszállíthatja a kocsikat. Viszont, talán nem csodálkoznak rajta olvasóink, ha azt írjuk, hogy ez egyáltalán nem olcsó mulatság.

Autók és kisebb járművek elszállításának költsége majdnem 22 ezer forint, a lassú járműveké és a teherautóké pedig több mint 65 ezer forintra rúg. Ezenkívül pedig a tárolásnak is van napidíja. Tehát, aki nem viszi el a figyelmeztetés után a kocsiját, annak biztosan elő kell majd vennie a pénztárcáját, ha vissza szeretné kapni az autót.

Mindennek lehet persze nyomós oka. Ám a kérdés ezek után csak az, hogy tényleg megéri –e elhagyni a kocsinkat.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: Török János (delmagyar.hu)


Hasonló cikkek