Szeged: középkori településnyomokat találtak egy ásatáson

A régészek sosem unatkoznak. A Móra Ferenc Múzeum munkatársai műemlékfeltárást végeznek Szeged belvárosában, eközben bukkantak a kincsekre

A meglelt városmag cölöpsorai, sáncai, tárgyai és épületmaradványai rendkívül jó állapotban vannak. A műhelygödrök és a maradványépület, az eddigi információk szerint a 17-18. századból származik. De ezen kívül találtak még az Árpád-kortól egészen a 20. századra datálható leleteket.

Ezek a régészeti felfedezések kifejezetten értékesek, hiszen nagyon nehéz rekonstruálni Szeged múltját. A műemlék házak felújítása, az Oroszlán utcában, kiváló lehetőséget adott arra, hogy betekintést nyerjenek a település régi életébe, de azt a szakemberek sem gondolták, hogy ennyire értékes anyagokat is fognak találni.

Némelyik, mint például egy 20. századi réztávcső, ugyan nem számít régészeti leletnek, de néprajzi szempontból kiemelkedő.

Fontos számunkra, hogy a meglévő értékek mellett újakat teremtsünk. Csodálatra méltó, ahogy a földmunkák során feltárul hazánk történelme. A projekttel példát szeretnénk mutatni, hogy a múlt értékeit szem előtt tartva a modern kor szellemének megfelelő alkotást tudunk létrehozni– írta meg a szegedma.hu Tápai Árpád, a KÉSZ Csoport generálkivitelező tagvállalata, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgató-helyettesének szavait.

Ők azok a szakértők, akik részt vesznek a régészeti feltárás projektjében. Kimagasló figyelmet fordítanak majd a restaurálásra, a műemlék védelemre és a huszonegyedik századi funkciókra.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: Illusztráció

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Facebook


Hasonló cikkek