Szent Margit-szobrot avattak a Margitszigeten

A 27 évesen elhunyt Árpád-házi királylány szentté avatásának 75. évfordulóján kapott szobrot a domonkos kolostor romjainál.

A szoborállítás ötlete a Budapest-Újlak Sarlós Boldogasszony Plébánia közösségében fogalmazódott meg (egyházszervezetileg a Margitsziget az újlaki plébániához tartozik). A Fővárosi Közgyűlés 2017-ben pályázatot hirdetett a szobor felállítására. Összesen 37 pályamunka érkezett, a zsűri végül Bakos Ildikó szobrászművész bronz alkotása mellett döntött.

Szent Margit új szobra a Margitszigeten a Zielinski Szilárd sétányon található, a Domonkos-rendi kolostor romjainál, a Szabadtéri Színpad közelében. Alakja a fák között természetes módon illeszkedik a környezetébe. Az erre járók nemcsak a romokat látják, hanem ezt a nagyszerű királylányt is megismerhetik.

Margit a Domonkos rendi apácák korhű ruhájában van, a sötétbarna ruha szaggatott anyaga a vezeklést, önsanyargatást fejezi ki. Egyszerűséget, szegénységet jelenít meg, az arca ragyog, egyik kezében keresztet, a másikban liliomot tart, amelyek a szent attribútumai. Egy keresztút-labirintust ábrázoló körbejárható posztamens közepén áll a szobor. A középkori Európa katedrálisaiban elterjedt keresztút-labirintus a Jézushoz való eljutás zarándoklatát jelképezi.

„Az alkotás történelmi és szakmai igényességgel fogalmazza meg az Árpád-házi királylány emberi magatartásának és hitbéli elkötelezettségének jelentőségét. A kiszolgáltatottak iránti, szolgáló szeretet vagy a társadalmi érdekellentétek kibékítése ma, a 21. század kezdetén is időszerű erkölcsi értéknek tekinthető” 

– az avatóünnepségen, 2018. november 22-én így fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

Szent Margit-szobrok Budapesten

A főváros XI. kerületében található két önálló Szent Margit-szobor. Az egyik a Szent Margit Gimnázium (XI. kerület, Villányi út 5.) kertjében áll. A mészkőből készült, életnagyságú álló nőalak 15 cm magas posztamensen áll. A másik szobor a Szent Gellért Plébániatemplom (XI. kerület, Bartók Béla út 149.) belső parkjában van felállítva. A 100 cm magas alkotást Varga Imre készítette 1999-ben.

Forrás és Fotó: Dabasi H. Kinga, pestbuda.hu


Hasonló cikkek