Szilágyi Péter: Erősíteni kell a kapcsolatokat a diaszpóra magyarságával

Erősíteni kell a kapcsolatokat a diaszpórában élő magyarokkal, hogy a szorosabb kötelékek közelebb hozzák őket a Kárpát-medencéhez

– nyilatkozta a telefonon a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa szombaton Frankfurtból.

Szilágyi Péter a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének (Bund Ungarischer Organisationen in Deutschland, BUOD) konferenciáját követően közölte, hogy a kormány bővíti a külföldi magyar közösségek támogatását és új programokat indít számukra.

A miniszteri biztos elmondta, hogy a BUOD lehetőséget ad a nemzetrészek képviselőinek a beszámolóra az őket érintő kérdésekről és kihívásokról.

Az idei rendezvény kiemelten foglalkozott az Ukrajnában élő magyarok sorsával, megismertetve a közvéleményt a kárpátaljai helyzettel. Szilágyi Péter véleménye szerint az ott élő magyarok jogainak rendezése enyhítheti a feszültségeket és kedvezően fog hatni a két ország viszonyára az is, ha Trócsányi Lászlót megválasztják szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak.

A miniszteri biztos úgy látja, hogy az összefogásnak és a kormány határozott nemzetpolitikájának köszönhetően a magyar nemzetrészeket erős kapcsolat fűzi össze.


Hasonló cikkek