Keresés
Close this search box.

Magyar búza összeöntésével emlékeztek a washingtoni magyarok

Magyarországi búza összeöntésével emlékezett a washingtoni magyar közösség az államalapításra

Magyar és amerikai lisztből sült kenyérrel, az “Amerikai Magyarok Kenyerével” köszöntötték a Washingtonban és környékén élő magyarok augusztus 20-át vasárnap – adta hírül az MTI tudósítója, Náray Balázs.

 

A Kossuth Házban tartott ünnepségen összeöntötték a Kárpát-medence különböző területeiről érkezett búzát, amihez Amerikában termett szemeket is kevertek, jelképezve az amerikai magyarok Magyarországhoz tartozását.

 

Illusztráció –  Szent István-napi kenyér a budai Várban 2023. augusztus 20-án (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

Az ünnepséget szervező Kossuth Alapítvány idén csatlakozott a Magyarok Kenyere programhoz, amelynek jóvoltából jutottak el a Kárpát-medence különböző tájain termett búzaszemek az amerikai fővárosba.

Végh Sándor, a Kossuth Alapítvány elnöke hangsúlyozta, hogy a diaszpórában élők célja a megmaradás, amihez ma minden feltétel adott, és aminek a záloga a közösség. A közösség szintén adott, amit bizonyít a közös ünneplés Washingtonban – jegyezte meg a közösségi vezető, aki hozzátette, hogy a Magyarországról 2023-ban érkezett búzaszemek ugyanúgy az összetartozást jelentik, mint 121 évvel ezelőtt az akkori amerikai magyaroknak küldött, a történelmi Magyarország tájairól származó magyar föld. 1902-ben közadakozásból készült díszzászlót küldött az anyaország az Amerikába vándorolt magyaroknak, a zászlórúd díszgömbje pedig magyar termőföldet tartalmazott.

 

Megáldották az Amerikai Magyarok Kenyerét

 

Az Amerikai Magyarok Kenyerét Mayer Judit, a Washingtoni Magyar Református Egyház vezető lelkésze áldotta meg. A lelkész ünnepi beszédében kifejtette, hogy Szent István mottóul azt választotta, hogy “kenyeret és békét”, az eltelt 2023 év pedig igazolja, hogy ez egy erőteljesebb és jobban működő jelmondat, mint a római császárok “kenyeret és cirkuszt” jelszava. Hozzátette, hogy a béke a magyar népnek sokszor nagyon sokba került, Európa békéjét, más országok békéjét pedig sokszor magyar vér árán váltották meg, de a magyar nép még mindig él, és bár fizikailag nem egységes, de – ahogy a kenyér és az összeöntött búza is mutatja – lélekben együtt él a nemzet.

Az eseményen Magyarország nagykövetségét, a külképviselet diaszpóra ügyekkel foglalkozó új közösségi diplomatája, Fekete Zsuzsanna képviselte.

Az ünnepi műsort a helyi magyarokból álló Szikra banda népzenei együttes és az 1982-ben alapított Tisza Ensemble táncegyüttes tagjai adták.

 

(A Tisza Ensemble 2023-as baltimore-i fellépése megtekinthető alább)

 

Forrás: MTI

Nyitókép: Illusztráció -Tűzijáték Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján, 2023. augusztus 20-án. Előtérben az Erzsébet híd (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Picture of Vona Ildikó
Vona Ildikó
Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.
MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek