Szkripal-ügy – Moldova kiutasít három orosz diplomatát

Moldova három orosz diplomata kiutasításáról döntött kedden, válaszul Szergej Szkripal volt orosz-brit kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt, amelynek elkövetésével a brit kormány Oroszországot gyanúsítja.

A chisinaui külügyminisztérium honlapján az intézkedést az Egyesült Királysággal való szolidaritással indokolta.

Moldova oroszbarát elnöke, Igor Dodon az Európa-párti chisinaui kormánnyal szembehelyezkedve oroszellenes provokációnak nevezte a diplomaták kiutasítását. Egyúttal hangsúlyozta: Moldovának semmiféle olyan szövetségesi kötelezettsége nincs Nagy-Britanniával vagy más NATO-tagállammal szemben, amely ilyen lépéseket indokolna.

Szkripal korábban az orosz katonai hírszerzés ezredese volt, s tíz éven át dolgozott a brit külső hírszerzésnek. Brit álláspont szerint Szkripalt és lányát idegméreggel próbálták meggyilkolni március 4-én Salisburyben, amiért Oroszország felelős. A moszkvai vezetés ezt visszautasította. Az ügy egyre inkább elmérgesedett, a vádak és viszontvádak nyomán a két ország kölcsönösen kiutasított 23 diplomatát. A nyugati országok jelentős részben felsorakoztak Nagy-Britannia mögött. Moszkva felajánlotta együttműködését az ügy kivizsgálásában, de kézzelfogható bizonyítékokat követel. Hétfőn számos európai uniós ország, az Egyesült Államok, valamint Kanada is bejelentette, hogy orosz diplomatákat utasítanak ki megtorlásul a Szkripal elleni gyilkossági kísérlet miatt.

 


Hasonló cikkek