Szlovák rendőrök segítenek dokumentálni Ukrajnában a háborús bűncselekményeket

Szlovák rendőrök utaztak Ukrajnába, ahol az esetleges háborús bűncselekmények dokumentálásában fognak segíteni.

Ezt szerdán jelentette be a szlovák rendőrség a közösségi hálón. „Bűnügyi technikusok és törvényszéki orvosok utaztak Ukrajnába. Ez történelmi pillanat, amikor ilyen segítséget nyújtunk egy másik országnak” – közölte a rendőrség.

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint a kijevi és a harkivi kriminalisztikai intézet felkérésére, és az ukrán igazságügyi minisztérium égisze alatt április 26-án online kerekasztal-beszélgetést tartottak, amelyen 25 ország 120 képviselője vett részt, köztük a szlovák rendőrség (PZ) képviselői. Tapasztalatot cseréltek, és az ukrán igazságügyi orvos-szakértői csoport tevékenységével és a háborús konfliktusok áldozatainak azonosításával kapcsolatos lehetséges segítségnyújtásról tárgyaltak. „A megbeszélés során a DVI (Disaster Victim Identification) csapatról esett a legtöbb szó, ennek a csapatnak a tagjai dolgoznak világszerte a sok áldozatot követelő tömegkatasztrófák és természeti katasztrófák áldozatainak azonosításán. Olyan háborús konfliktusok helyszínén is dolgoztak, mint Ruanda, Mali vagy Koszovó. A 2021 és 2027 közötti időszakra biztonságpolitikai projektjavaslatot dolgoztak ki, amelynek célja egy szlovák nemzeti DVI-csoport létrehozása – közölte a rendőrség.

Forrás: bumm.sk

Fotó: tasr

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek