Szlovákiában csak különleges esetekben engedélyezik majd a vakcinakombinációt

Csak speciális esetekben fogják engedélyezni a két eltérő oltóanyaggal való vakcinázást, illetve a COVID-19 elleni védőoltások keverését. A TASR hírügynökséget Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője tájékoztatta hétfőn.

A második oltás akkor különbözhet az elsőtől, ha az első dózis után a beoltott személynél súlyos mellékhatás jelentkezett, és emiatt ellenjavallt másodszor is ugyanazt az oltóanyagot alkalmazni, vagy ha elfogyott az adott vakcina.

Akkor is engedélyezett az oltások kombinálása, ha valaki külföldön oltatta be magát az első adaggal, és az adott vakcina Szlovákiában nincs regisztrálva vagy nem áll rendelkezésre.

Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a vektorvakcinák és az mRNA vakcinák kombinálására van lehetőség (a sorrend nem fontos, lehet az első vektorvakcina és mRNA vakcina is). A két adag beadása között legalább 28 napnak és legfeljebb 12 hétnek kell eltelnie.

Amennyiben egy oltóközpontban nem a meghatározott szabályokkal összhangban oltanak, az oltóközpont vállalja a teljes felelősséget. Az ellenjavallat kérdésében közvetlenül az oltóközpontban dolgozó orvos is dönthet, fűzte hozzá az egészségügyi tárca.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek