Szlovákiában drágult leginkább az élelmiszer a visegrádi országok közül

A V4-es országok közül Szlovákiában drágult a legnagyobb mértékben az élelmiszer júniusban. Michal Feik, a földművelésügyi minisztérium sajtóosztályának munkatársa szerint az üzletek verik fel az árakat, miközben a beszállítóknak fizetett felvásárlói árat igyekeznek leszorítani.

„Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban sem volt olyan drágulás, mint nálunk, de az árak korántsem tükrözik azt az összeget, amit a kereskedelmi láncok fizetnek a termelőknek. Éppen ellenkezőleg, a felvásárlási árakat folyamatosan igyekeznek leszorítani, emiatt a termelők nem tudnak fejleszteni, új technológiákat vásárolni és tisztességes fizetést adni az alkalmazottaiknak. Ismét beigazolódott, hogy a kereskedők visszaélnek a helyzetükkel a vásárlók és a beszállítók kárára.” – jelentette ki Gabriela Matečná (SNS) szlovák földművelésügyi miniszter.

Az élelmiszerek Szlovákiában átlagosan 0,5 százalékkal drágultak az üzletekben, Lengyelországban 0,4, Csehországban 0,1%-os volt a drágulás, mi több, Magyarországon 0,2%-kal csökkentek az élelmiszer-árak júniusban.

A sertéshús és a gyümölcs drágult a legnagyobb mértékben, 7%-kal. Ez uniós viszonylatban is rendkívüli mértékű drágulás, mivel az EU-ban átlagosan csak 0,7%-kal drágultak a gyümölcsök. A krumpli ára szintén jelentősen emelkedett, a csúcsot a májusi 6,7%-os áremelés jelentette, júniusban pedig további 1,6%-kal emelkedett az ára.

Az agrártárca közölte, az élelmiszer-beszállítók gyakori panasza szerint az üzletek arra kényszerítik őket, hogy az előállítási árnál olcsóbban adják el terméküket. Ezért a tárca meg akarja vizsgálni az árakat és a költségeket, és ha beigazolódnak ezek a praktikák, megbírságolja az üzleteket. „Elfogadhatatlan, hogy a kereskedők folyamatosan a vásárlók és a beszállítók kárára emelik az árakat. Meggyőződésem szerint semmi sem indokolja a drámai drágulást, sőt, lenne rá lehetőség, hogy többet fizessenek a beszállítóknak és ne emeljék az árakat sem.” – véli Matečná.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek