Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis

Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis, jelentette be a földművelésügyi tárca. A Tőketerebesi  járásban fekvő Őrösben regisztrálták az első esetet.

„A betegség felbukkanását a biológiai minták megvizsgálása után a hivatalos laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették.” – jelentette ki Daniel Hrežík, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa.

Az esetről Szlovákia már értesítette az Európai Bizottságot és a párizsi globális állategészségügyi információs rendszert (WAHIS). A tőketerebesi állat-egészségügyi felügyelet elrendelte a sertésállomány elpusztítását ott, ahol a betegséget észlelték, továbbá három kilométeres körzetben védelmi övezetet jelölt ki, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyelés alá vonta az állatállományokat. „A tenyésztőket ezekben a körzetekben tájékoztatják arról, milyen biztonsági intézkedéseket kell tenniük, hogy megelőzzék a fertőzést.” – tette hozzá Hrežík.

Az afrikai sertéspestis már korábban felbukkant Csehországban és Magyarországon, több alkalommal a szlovák határ közvetlen közelében.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek