Megkezdték a sertések leölését Őrösben

Az állategészségügyi felügyelet alkalmazottai megkezdték a tőketerebesi (Trebišov) járásbeli Őrösben (Strážne) a sertések elpusztítását, hogy elejét vegyék az afrikai sertéspestis terjedésének.

Michal Bodrog, a tőketerebesi Regionális Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet ellenőre elmondta, a malacokkal villanyárammal végeznek, dögszállító is van a helyszínen. „Az állatokból mintákat veszünk és laboratóriumi vizsgálatra küldjük.” – mondta Bodrog, és hozzátette, a korábban levágott sertések lefagyasztott húsából is mintát vesznek.

20-20 sertést likvidálnak kedden, öt háztájiban. „A polgármester már háromszor írta össze a faluban található sertéseket, és mindháromszor más számot kaptunk.” – fűzte hozzá az ellenőr. „Körbejártuk a házakat, hogy megállapítsuk, hol van malac, és igyekeztünk azt is megtudni, hol volt disznóölés. Akik nem féltek, azok a napokban gyorsan levágták a disznót. Mások várták, hogy elvigyék őket a kafilériába.” – mondta Horváth Gyula polgármester.

Az ólakat azután fogják fertőtleníteni, ha a laboratóriumi vizsgálatok igazolják a fertőzést. Az állategészségügyi felügyelet a fertőzés gócpontja körül három kilométeres körzetben pusztítja el az összes sertést, ez egyelőre csak Őröst érinti. További tíz kilométeres körzetben figyelik az állományokat. „Az egyik sertésnek a belső szervei is fertőzöttek voltak, egy másik, 160 kilós egyeden még nem jelentkeztek a tünetek, de fertőzött volt. A velük tartott két kisebb, 30-35 kilós malac még nem fertőzött.” – részletezte Bodrog. A gazda nem jelentette be az állategészségügyi felügyeletnél, hogy malacokat tart.

A hivatalosan bejelentett állatok kényszerű elpusztításáért kárpótlást kapnak a gazdák.

Forrás: tasr, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek