Szlovákiának 3 hónapra elegendő földgáztartaléka van

Szlovákia felkészült arra a lehetőségre, hogy a jövő év elején Oroszország leállítja a gázszállítást Ukrajnán keresztül. A gáztározók jelenleg 95%-ra vannak feltöltve, ami azt jelenti, hogy három hónapra elegendő a földgáz.

Ezt Peter Žiga (Smer) gazdasági miniszter jelentette ki hétfőn.

Oroszország és Ukrajna egy újabb 10 éves tranzitszerződés aláírásáról tárgyal, de egyelőre nem biztos, hogy az év végéig megállapodásra jutnak. A 2009-es gázválsággal összehasonlítva, amikor 2 héten át nem érkezett gáz Szlovákiába, ma alapvetően más a helyzet Žiga szerint. Az 1,5 millió ügyfél és a nagyfelhasználók ellátására jelenleg 2,26 milliárd köbméternyi tartaléka van az országnak, miközben az országos napi gázfogyasztás körülbelül 25 millió köbméter.

A miniszter és a Szlovák Gázművek vezetése tegnap tárgyalt és 4 lehetséges variációt is számba vett, beleértve azt is, hogy hosszabb időre leáll a gázszállítás. „3 hónapig mindenképpen el tudjuk látni a lakosságot és az ipari termelést is. Kijelenthetjük, hogy az egész fűtési szezonra elegendő a földgáz.” – mondta Žiga.

Arra az esetre, ha leállna a szállítás, már Csehország felől is érkezhet gáz Szlovákiába, emellett a vezetékrendszert évekkel ezelőtt összekötötték az ausztriaival és a magyarországival is.

Az Eustream társaság vezetékein több földgáz érkezhet az országba, mint Szlovákia napi fogyasztása a téli hónapokban.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek