Tamburilda első videóklipjének bemutatója kedden volt a Hír Tévében

A felvidéki származású, 4 éve felváltva Komáromban és Budapesten élő Nagy Ildikó alias Tamburilda a dallamos tamburazenét a szókimondó rappeléssel elegyíti a Játsszuk el című szerzeményében. Az újszerű dalhoz készült videóklipjével május 4-én debütált a magyarországi Hír TV Paletta című műsorában, amelyben majd az ifjú tehetséggel beszélgettek is.

A Komáromból származó Nagy Ildikó 4 éve folytat ének-zenei tanulmányokat Budapesten. A konzervatóriumi ismeretgyarapítását 2017 nyarán egy kecskeméti népzenei táborban színesítette. Ott próbálhatta ki először a tamburát, s ez a találkozás szerelem volt első látásra. A táborszervező Kiss Tamás népzenész, a közkedvelt Márványos Együttes vezetője előbb több hónapra az egyik hangszerét kölcsönözte a kezdő tamburáslánynak, majd két alkalommal a saját zenekarával közös fellépésre hívta őt meg a Művészetek Palotájába, ahol nagy sikert arattak.

Tamburilda továbbiakban Kiss Tamáson kívül Barvich Iván, a tamburamuzsika magyar ikonja és Csurai Attila népzenész segítségével csiszolta hangszertudását, miközben a dallamhangszernek számító prímtambura után már a kísérőhangszerek közé tartozó tamburabrácsát is pengette.

Amikor belekóstolt a pesti „vendéglátózásba”, azt tapasztalta, hogy bár a tamburájával a magyar és a külföldi hallgatóság egyhangú tetszését váltotta ki, sokan azt ukulelének, lantnak vagy bendzsónak hitték. Ildikót ez is arra sarkallta, hogy a könyvtári gyermekműsoroktól kezdve a felvidéki folklórfesztiválokig sokfelé népszerűsítse a finom hangú, kis hangszert.

Kipróbálta magát a könnyűzenében is a járványhelyzet alatt. Tamburazenével színesített előadásához a rá jellemző szókimondáshoz, kritikus hangvételhez illő dallamos rappelést – ritmikus dalszövegmondást választotta. Azok egyike a Játsszuk el című szerzemény, amely zenei, majd videófelvétele Keskeny Márk énekes-zenei producer-hangmérnök budapesti KM Records Zenei Kiadójában készült, szereplőként Megyeri Dániel reklám- és filmszínész, sminkesként Kátay Gyöngyvér működött közre. „Úgy vélem, hogy májusban, a szerelem hónapjában sem csak a nagy Ő-ről és a mindent felülmúló érzelmekről lehet dalolni. Sajnos, a saját környezetemben is egyre több színlelt érzéssel, fájón kurta nő-férfi kapcsolattal, érdekházassággal… szembesülök, amelyek esetében a hangsúly az együtt-egymásért őszinte kötelék helyett a közösségi oldalakra kirakott fotókra és lájkvadászatokra helyeződik át. Ezért a Játsszuk el! című dalomban ezeknek a sok szenvedést okozó álkapcsolatoknak állítok tükröt. Minden sértő szándék nélkül, továbbra is bízva az igaz szerelemben“ – árulta el Tamburilda az első videóklipje kapcsán.

Hozzáfűzte: a menedzserével, Szelle Szilárddal és az említett kiadóval további közös terveik is vannak, miközben újabb dalszövegeket ír, azokat a későbbi tervei kapcsán angol nyelvre fordítja, felkérésre angol dalszövegeket magyarra fordít, s a modellkedés is egyre jobban vonzza őt.

A tambura a hosszúnyakú lantok családjába tartozó pengetős hangszer, amit a világ számos országában, egymástól eltérő, de felépítésében és használatában hasonló változatokban ismernek. Európában a magyarok, a horvátok és a szerbek leginkább népi hangszerként használják, ám egyes délszláv zeneakadémiák komolyzenei tanszékén is oktatják.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ma7.sk

Fotó: Keskeny Márk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek