Tanyavilágra emlékeztek a csókásiak

A csókási tanyaközpont egykoron Makóhoz tartozott, és virágzott, ahogyan szinte minden tanya a térségben. Mára semmi sem maradt belőle, a megemlékezésekre mégis sokan összegyűltek

Idén augusztusban már a 14. Csókási Találkozót tartották, ahová természetesen Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet is ellátogatott. Sokan érkeztek az ünnepségre, idősek és fiatalok egyaránt. Így akartak tisztelegni a régi tanyavilág előtt, ami az 1960-as évek végétől fokozatosan megszűnt. Mert az egykori hatalomnak nem volt érdeke, hogy megmaradjon a központ. Így több száz embernek kellett elhagynia a területet.

A radio7.hu információi szerint egyébként nagyon jól éltek itt az akkori lakosok, legalábbis a körülményekhez képest. Megvolt mindenük összetartó közösség voltak. Ám ma már csak egy kereszt áll az egykori iskola helyén, és egy gránittömb, ami ami Csókás régi pedagógusai előtt kíván fejet hajtani és emlékezni.

Ahogy Farkas Éva Erzsébet fogalmazott a Facebookon közzétett bejegyzésében, éltetni és őrizni kell az emlékeket: A közösség egykori lüktető élete itt leng a határ szellőjében, a csókási természetvilág különös, mégis egyértelmű igazságában, szépségében.

Ez az évi egy alkalom tökéletes arra, hogy összejöjjenek, és a jövőbe tekintve emlékezzenek a múltra. Hisz a közösséget és a hagyományokat ápolni kell. Ez része a társadalomnak, a hétköznapoknak és a kultúrának. Így lehet formálni az értékeket.

Farkas Cs. Tekla

Nyitókép: Farkas Éva Erzsébet hivatalos közösségi oldala


Hasonló cikkek