Természetes megoldások húgyúti fertőzés ellen

A húgyúti fertőzés nagyon gyakori betegség, mely elsősorban a nőket érinti – fiatalabb korban, terhesség és menopauza idején egyaránt visszatérő probléma lehet.

Az antibiotikumok gyors megoldást jelenthetnek, hatékonyan pusztíthatják el a fertőzést okozó baktériumokat, ám kellemetlen mellékhatásuk, hogy hasznos bélbaktériumainkkal is végeznek, ráadásul a mikrobák egy idő után ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben. Ezért olyan fontos, hogy természetes módszerekkel is felvegyük a harcot a kórokozókkal szemben.

 

Amerikai tőzegáfonya

Évezredek óta alkalmazzák húgyúti fertőzések megelőzésére és kezelésére, ugyanis többféle úton száll szembe a betegség leggyakoribb kiváltójával, az E.coli baktériummal. A tőzegáfonya egyik vegyülete, a kínasav hatására megnő a vizeletben egy természetes antibakteriális vegyület, a hippursav mennyisége. Másik hatása, hogy proantocianidin tartalma gátolja a baktériumok megtapadását a hólyag falán, így segít megelőzni a baktériumok elszaporodását. Tabletta, kapszula vagy áfonyalé formájában egyaránt hatásos.

 

D-mannóz

hoffnungstraeger_span12-D-mannóz

Egy egyszerű cukor, mely a tőzegáfonyában is megtalálható. Nagyon hatékonyan akadályozza meg a baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán, mivel komplexet alkot az E.coli baktériummal. Nem kell attól tartani, hogy emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.

 

Hibiszkusz

A szudáni hibiszkuszt nem csupán a légúti, hanem a húgyúti fertőzések ellen is alkalmazzák. Baktérium- és gombaölő hatóanyagokat tartalmaz, köztük az ún. gosszipetint, mely nem csak az E.coli, hanem egy másik gyakori húgyúti kórokozó, a Pseudomonas aeruginosa ellen is hatásos. A hibiszkusz rendszeres fogyasztásával jelentősen csökkenthetjük a fertőzések kiújulását.

 

C-vitamin

kutatás-Szentgyörgyi Albert
kutatás-Szentgyörgyi Albert

Egyik leggyakrabban fogyasztott vitaminunk a vizelet savasítása által gátolja a baktériumok szaporodását. A savas kémhatás továbbá a baktériumok termelte nitritet nitrogén-monoxiddá alakítja, mely mérgező a baktériumok számára. A terhesség idején jelentkező húgyúti fertőzést is csökkenthetjük napi 100 mg C-vitamin fogyasztásával.

 

Fotók: Illusztráció


Hasonló cikkek