Több mint kétmilliárd font a rendezetlen brexitre

Újabb több mint kétmilliárd fontot fordít az Európai Unióból történő rendezetlen kiválásra való felkészülésre a brit kormány.

Boris Johnson kabinetje csütörtökön jelentette be, hogy egészen pontosan 2 milliárd 300 millió fontot különít el az előkészületekre. Az összeg nagyjából a kétszerese annak, amit idén már korábban elkülönítettek erre a célra.

A tervek szerint a pénz mintegy ötödét gyógyszerkészletek felhalmozására szánják, és jut belőle a vállalkozásokat segítő országos programra, vagy a kikötők infrastruktúrájának fejlesztésére is.

Külön forrásokat különítenek el a vámellenőrzések miatti várható forgalmi torlódások enyhítésére, ismét emelik a határőrség létszámát, megerősítik a konzuli szolgálatot, valamint a külföldön élő britek számára információs kampányt szerveznek. Az ellenzéki Munkáspárt az intézkedéscsomagot ijesztő pazarlásnak nevezte, mivel a párt szerint elkerülhető a megállapodás nélküli brexit.

Az Euronews londoni tudósítója, Vincent McAviney szerint mindössze 92 nappal a brexit október 31-i határideje előtt a brit kormány még mindig lavíroz. A miniszterelnök hiába járta körbe az Egyesült Királyságot, nem elég részletesen ismertetett elképzeléseiről sem a skót, sem a wales-i első minisztert nem sikerült igazán meggyőznie.


Hasonló cikkek