Keresés
Close this search box.

Tokaj felkerült a legjobb nemzetközi úti célok listájára

A legjobb nemzetközi úti célok közé választotta Tokajt a Turisztikai Világszervezet

Tokajt választotta a világ legjobb kiemelt települései közé az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO), most először nyert magyar település ilyen rangos turisztikai díjat – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel.

Kiemelték: az alapításának 950. évét ünneplő város 5 földrész mintegy 260 településével versengve nyerte el a Best Tourism Villages of 2023-díjat.

 

Tokaj látképe drónnal készült fotón 2023. október 24-én (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

 

A rangos nemzetközi díj elismerése az eddigi felújításoknak, és mozgatórugója a további, történelmi léptékű turisztikai fejlesztéseknek, melyek célja, hogy hazánk egyik legkedveltebb célpontjává váljon a világörökségi borvidék és a tokaji aszú névadó települése.

A UNWTO által 2021-ben elindított kezdeményezés olyan vidéki úti célokat ismer el, amelyek kiemelkedő turisztikai fejlesztéseik mellett is hangsúlyt helyeznek a helyi értékek és termékek megőrzésére és népszerűsítésére, valamint gondot fordítanak a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság megőrzésére is.

 

 Tokaj számára visszaigazolást jelent a díj

 

Posta György, Tokaj polgármestere az üzbegisztáni Szamarkandban – múlt csütörtökön – tartott ünnepélyes díjátadó alkalmával a közleményben elmondta: a díj visszaigazolja azt a kitartó munkát, amit évek óta végeznek. A díjjal járó címet Tokaj minden hazai és nemzetközi reklámjában feltüntetheti, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a korábbiaknál is több turista érkezzen a településre.

 

A Jézus szíve római katolikus templom és a Bacchus-kút Tokajban  (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

 

A számos szakterületet, így a termékfejlesztést, a marketinget vagy éppen a kulturális és természeti erőforrás-megőrzést is lefedő zsűri a világ mintegy 29 országának 54 települését vette fel 2023 legjobb turisztikai településeit bemutató listájára. A többek között perui, etióp, iráni, indonéz és japán településeket is tartalmazó listára a hazánkkal szomszédos országok közül az osztrák Schladming, valamint St. Anton am Arlberg, illetve a horvát Slunj került fel.

 

Horgászcsónakok a Bodrog folyó partján Tokajnál (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

 

A UNWTO a turizmus világszintű irányítását és fejlesztését célzó szervezet. A Best Tourism Villages by UNWTO kezdeményezését azzal a céllal indította el a szervezet, hogy felhívja a figyelmet a turizmus vidékfejlesztésben betöltött szerepére – írta közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

 

Forrás: MTI

Nyitókép: A tokaji Kopasz-hegy szőlőültetvényei 2023. október 24-én (Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt)

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Picture of Vona Ildikó
Vona Ildikó
Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.
MEGOSZTÁS
Facebook
Twitter
LinkedIn
További cikkek