Tőzsde – Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Tőzsde – Indexcsökkenéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.

Pénteken a tőzsdék nagy, egy százalék körüli veszteséggel zártak. Az indexek pénteki csökkenése már sorban a harmadik volt az európai tőzsdéken. A piac szigorodó monetáris keretfeltételekre számít az inflációs nyomás megfékezése érdekében. Pénteki záróértékén a londoni index 5,3 százalékkal, a frankfurti 22,7 százalékkal, a párizsi 17,9 százalékkal áll az év eleji kezdés alatt, a milánói 23,6 százalékkal, a madridi 14,6 százalékkal gyengült.

A hétfői kereskedést a geopolitikai feszültség éleződésének jelei terhelték meg a Kijevet ért rakétatámadások hírére.

A héten amerikai inflációs adatok, egy sor euróövezeti gazdasági adat és Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) elnökének beszéde befolyásolhatja a tőzsdei indexeket.

A hétfői kereskedést a páneurópai Stoxx Europe 600 index 0,59 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,97 százalékos csökkenéssel kezdte.

Londonban 0,59 százalékkal kezdett alacsonyabban az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,92 százalékkal gyengült a kezdéskor, a CAC-40 Párizsban pedig 0,94 százalékkal nyitott alacsonyabban. A milánói tőzsde 0,76 százalékos, a madridi 0,57 százalékos indexcsökkenéssel kezdte a hétfői kereskedést.

A nemzetközi olajpiacon a szigorodó monetáris környezet olajkereslet-csökkentő következményeit feltételezve mérséklődtek az olajárak hétfőn, annak ellenére is, hogy az OPEC+ a várt napi egymillió hordó helyett kitermelésének napi kétmillió hordós csökkentését jeleztette be a múlt héten.

Az európai piacok nyitásakor a WTI nyersolaj ára 0,42 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 92,25 dolláron, a Brent ára pedig 0,28 százalékkal csökkent 97,65 dollárra.

Az arany spot ára 0,51 százalékkal, unciánként 1685,83 dollárra csökkent, az eurót 0,18 százalékkal jegyzik gyengébben, 0,9722 dolláron.

Forrás: MTI

Nyitókép: europeancentralbank Instagram

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Hasonló cikkek